PSRM

05 aprilie 2022

La Cahul a avut loc un miting în apărarea lui Marcel Cenușă

Astăzi, la Cahul, în fața clădirii Procuraturii raionale, a avut loc un protest în apărarea președintelui raionului Cahul, Marcel Cenușă, care a fost reținut cu o zi înainte de Centrul Național Anticorupție, sub un pretext inventat. La miting au participat deputați din fracțiunea blocului Comuniștilor și Socialiștilor, consilieri raionali, conducerea organizației teritoriale Cahul a PSRM.

Participanții la miting au scandat: „Vrem o justiție corectă!”, „Nu represaliilor politice!”, „Nu fărădelegilor!”.

Victor Poleacov: Am avut o guvernare „albastră” – a venit una „galbenă”, dar metodele au rămas absolut aceleași: reprezentanții opoziției sunt reținuți la comandă.

„Acest guvern acționează exact la fel ca regimul criminal oligarhic al lui Plahotniuc, am avut un guvern „albastru” – a devenit unul „galben”, dar metodele sunt absolut aceleași: ei rețin reprezentanții opoziției la comandă”, a declarat în cadrul protestului Victor Poleacov, președintele aripii de tineret a Gărzii Tinere PSRM.

El a menționat că autoritățile l-au reținut pe unul dintre cei mai activi președinți de raion care s-a dedicat plenar activităților umanitare de primire a refugiaților, un bărbat cu o reputație impecabilă, care se bucură de mult respect în raion. Este persoana care și-a permis să declare că raioanele au nevoie de sprijin financiar, deoarece bugetul local este auster și nu dispune de bani suficienți pentru plata salariilor profesorilor, medicilor și pentru a asigura activitatea vitală a organizațiilor locale.

Valeriu Valachi: ne întoarcem la zilele justiției selective, când oamenii sunt arestați fără motive

Președintele fracțiunii PSRM în consiliul raional Cahul, Valeriu Valachi, a menționat în discursul său: „Îmi exprim regretul față de justiția care se produce în țara noastră, față de acțiunile actualei guvernări care au dus la arestarea președintelui consiliului raional, un coleg de nota 10, care niciodată nu a vârât mâna în haznaua statului. Cu părere de rău ne întoarcem în 2019, când justiția se făcea selectiv, când oamenii care nu convin guvernării se alegeau cu dosare supte din deget. Tot ce se face nu va duce la îmbunătățirea vieții și nu va duce la dezvoltarea țării, toate aceste acțiuni sunt un show politic.”

Ivanna Koksal: Cât poate fi încercată răbdarea oamenilor simpli?

„Noi am venit astăzi să susținem președintele raionului și pe cei care au fost reținuți din anumite motive neclare. Guvernarea acționează astăzi ilegal. Cu părere de rău, reforma justiției nu funcționează pentru binele oamenilor. Mai întâi, l-au arestat pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, acum – pe Marcel Cenușă. Însă oamenii nu au nevoie acum de răzbunări politice. Ei sunt interesați de creșterea prețurilor, lipsa locurilor de muncă”, a declarat Ivanna Koksal, deputat al parlamentului din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Deputatul s-a întrebat – de ce au fost arestați acești oameni? Pentru faptul că, fără susținerea statului, au întins o mână de ajutor refugiaților, i-au asigurat cu toate cele necesare? Pentru că au vorbit despre aceasta la microfon?

„Cât poate fi încercată răbdarea oamenilor simpli? Acestea sunt vremurile bune pe care toți și le-au dorit? Unde este adevărata luptă împotriva corupției? Unde este miliardul furat, cine dintre cei vinovați a fost reținut? Toți aceștia sunt la libertate, a menționat deputatul socialist.

Ivanna Koksal a subliniat faptul că socialiștii nu-și vor lăsa colegii la nevoie: „Vom lupta pentru vremurile bune pentru toți cetățenii și nu pentru un grup de oameni de la putere. Cerem eliberarea imediată a cetățenilor nevinovați și organizarea tuturor investigațiilor necesare”.

Evghenii Osadcenco: Oponenții noștri din consiliul raional au mers pe calea răzbunărilor josnice

Evghenii Osadcenco, președintele organizației teritoriale a PSRM, a atras atenția asupra faptului că cinci din cele nouă persoane reținute sunt membri ai organizației raionale a socialiștilor.

„Noi știm că oponenții noștri din consiliul raional își doreau de mult să-l înlăture pe președintele nostru din funcția de președinte. Însă ei nu au avut posibilitatea, de aceea au mers pe calea celor mai josnice și mizerabile răzbunări. Am crezut că au trecut vremurile tulburi din trecut, când, prin aceleași metode, erau arestați oamenii care nu conveneau guvernării. Dar, din păcate, totul revine din nou”, a subliniat Evghenii Osadcenco.

Adrian Lebedinschi: Vom protesta până vor fi eliberați toți cei reținuți

Adrian Lebedinschi, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, consideră că reținerea lui Marcel Cenușă este un atac raider asupra organelor administrației locale a regiunii. De aceea Partidul Socialiștilor va cere eliberarea celor reținuți. Acțiunile de protest în apărarea lui Marcel Cenușă vor continua până vor fi eliberați toți cei reținuți, a menționat deputatul.

Potrivit afirmațiilor sale, reținerea lui Cenușă este o comandă politică îndreptată împotriva oricărei persoane care va îndrăzni să critice puterea centrală, pentru ca, în consecință, să desemneze oameni loiali.

Aliona Briceag: Vom face dreptate

Decizia privind reținerea președintelui raionului Cahul a fost luată pentru a distrage atenția oamenilor de la problemele cu care se confruntă. Despre aceasta a declarat Aliona Briceag, președintele organizației teritoriale a PSRM din Leova.

„Mă gândeam, cum să aleg cuvintele potrivite pentru a nu insulta guvernarea, dar nu pot. Administrația locală solicită ajutorul guvernului, pentru a depăși criza. Și ce fac ei? Nu le-a plăcut ceea ce a spus dl Cenușă și au decis să-l înlăture”.

Situația din Moldova este foarte dificilă, prețurile sunt în continuă creștere, iar autoritățile nu fac nimic. Autoritățile ar trebui să știe că ne vom apăra colegii, indiferent din ce raion sunt. Vom lupta, vom protesta atâta timp cât este nevoie pentru a obține dreptate. Stimate Guvern, mergeți la oameni și întrebații cu ce probleme se confruntă zi de zi. Faceți ceea ce ați promis”, a subliniat Alena Briceag.

Alexandr Suhodolschi: În fața ochilor noștri se săvârșește o nelegiuire

Alexandr Suhodolschi, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat în cadrul mitingului că în fața ochilor noștri, se săvârșește o nelegiuire. Organele de drept ar trebui să ancheteze și nu să aresteze oamenii fără nicio acuzație, fără niciun proces.

„Noi, deputații parlamentului, suntem gata să garantăm pentru Marcel Cenușă, pentru ca să fie eliberat. Fiecare om trebuie să dispună de posibilitatea de a se apăra și nu să fie arestat sub un pretext inventat. Cerem o anchetă corectă, dar nu presiuni asupra reprezentanților opoziției”, a declarat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă