PSRM

09 iunie 2023

Tatiana Cunețchi: Guvernarea a uitat ce înseamnă abordare de statalist, să gândești din perspectiva cetățenilor şi sa activezi în interesul lor

Tatiana Cunețchi, deputat BCS, președintele Comisiei de control al finanțelor publice a punctat mai multe deficiențe care se conțin în documentul propus de Guvern cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru anul in curs.

”Prin această rectificare Guvernul propune în primul rând majorarea salariului personalului de conducere din cadrul ministerelor. Dar ce facem cu ceilalți funcționari publici din aceste ministere? Nu vă pare că decalajul dintre un specialist cu 6-7 mii de lei şi un ministru cu circa 56 de mii de lei este prea mare? Dar ce poate face un ministru fără acești specialiști? NIMIC!!! Miniștrii vin și se duc, dar personalul de bază rămâne să muncească în continuare”.

Totodată, deputatul BCS a atenționat asupra faptului că asemenea majorări de salarii încalcă principiul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, prevăzut în Legea 270 din 2018. ”Cuvintele cheie sunt unitar şi bugetar. Cineva a uitat, sau s-a făcut că a uitat despre semnificația acestor cuvinte, creând un haos în tot sistemul de salarizare bugetară. Bugetul nu este un SRL unde profitul se atribuie proprietarilor, ci este public-national, adică, al întregii țări, şi al tuturor cetățenilor”.

De asemenea, Tatiana Cunețchi a remarcat faptul că în doi ani de zile, guvernarea așa și nu a prezentat un plan de dezvoltare economică a țării definit pe compartimente, care, ar incorpora ramurile economiei naționale cu programe și acțiuni concrete, termeni de realizare, resurse necesare pentru implementarea acestuia şi indicatorii de rezultat.

Potrivit deputatului, deși actuala guvernare a declarat că va fi mai bună, în realitate nu s-a întâmplat nimic bun, în special din punct de vedere economic.

”Tara a intrat în anul 2023 cu: descreșterea Produsului Intern Brut cu 5,9%, creșterea prețurilor la produse alimentare cu circa 32%, mărfuri nealimentare cu 20,31%, servicii cu circa 37%. Conform datelor recente a Biroului National de Statistică, cu referire la produsele alimentare la situația din 1 aprilie curent, s-au majorat preturile față de aceiași perioadă a anului precedent numai la: cartofi cu 89,7%; morcov 82,9%; ceapă de 2,6 ori; fructe 23,3%; ouă alimentare 31,7%; lapte 11,4%. Rata șomajului în primul trimestru 2023 s-a majorat cu 3% comparativ cu anul trecut. Sondajele recente arata ca 55% din populația intervievată spune că trăiesc mai rău decât un an în urmă şi numai 30% trăiesc la fel”.

În aceste condiții, Tatiana Cunețchi a criticat faptul că sunt identificate surse pentru salarii fabuloase miniștrilor şi secretarilor de stat, dar nu-s mijloace pentru indexarea pensiilor cu circa 30 la sută, așa cum cere legea, câte 100 de lei lunar pentru acoperirea deferenței la creșterea prețurilor la pâine pensionarilor care primesc astăzi până la 3000 de lei.

”Ne ascundem în spatele unor activități care nu contribuie deloc la o viață decentă a cetățenilor. Am uitat – ce înseamnă să ai o abordare de statalist – să gândești în primul rând din perspectiva tuturor cetățenilor şi să activezi în interesul lor”, a punctat Tatiana Cunețchi.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă