PSRM

23 februarie 2022

Socialiștii propun măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli

Deputatul socialist, Radu Mudreac, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, inițiativa PSRM privind sprijinul propus producătorilor agricoli autohtoni.

Radu Mudreac a menționat că agricultura este cea mai importantă ramură a  Republicii Moldova și că de-a lungul anilor, socialiștii au propus măsuri de sprijin pentru agricultori, ca să asigure securitatea alimentară a țării.

Deputatul a reamintit că în anul 2020 – unul foarte complicat pentru agricultori, când aceștia au suportat pierderi uriașe, la inițiativa PSRM, a fost aprobat cel mai mare pachet de măsuri de asistență pentru agricultură din ultimii 30 de ani, grație căruia anul 2021 a fost unul reușit pentru producătorii agricoli.

În anul 2021, fracțiunea PSRM de asemenea, a lansat un pachet de măsuri de susținere a agricultorilor, dar majoritatea parlamentară a respins inițiativa socialiștilor.

Radu Mudreac a atras atenția asupra situației dificile în care au ajuns anul acesta producătorii agricoli, luând în caldul creșterea prețurilor la resursele energetice.

„Un simplu calcul cu privire la motorină: dacă în luna august anul trecut prețul de achiziție angro al motorinei a constituit 10,15 lei, acum este de 20,60 de lei. Deci, prețul a crescut cu peste 100%. Acest preț va afecta fermierii mici și mijlocii, care nu-și vor putea permite să-și prelucreze terenurile. La fel, va fi afectată producția agricolă, atât cantitativ, cât și calitativ”, a menționat deputatul.

În legătură cu aceasta, deputații PSRM propun ca statul să returneze agricultorilor accizele la motorină.

Radu Mudreac a anunțat că în Moldova, se plantează, în medie, 1,5 milioane de hectare, cu excepția plantațiilor de viță de vie și a livezilor, iar pentru prelucrarea unui hectar este nevoie, în medie, de circa 100 litri de motorină sau un consum anual de motorină de 150 mii de tone.

”De aceea propunem modificarea legii bugetului care ar restitui agricultorilor taxele pe accize. Asta ar constitui 300 de lei per ha sau 3000 de lei la o tonă de motorină”, a spus deputatul.  În total, sunt necesare 450 de milioane de lei.

Socialistul a subliniat faptul că acest proiect de lege ar trebui să fie aprobat acum, pentru a evita majorarea ulterioară a prețurilor la produsele agricole.

Deputații PSRM mai propun modificarea legislației astfel încât produsele autohtone să aibă prioritate în cadrul achizițiilor publice.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă