PSRM

18 octombrie 2023

Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională decizia PAS privind anularea patentelor: „Este o reformă antisocială”

Astăzi, Vlad Batrîncea, vice-președintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, alături de Grigore Novac, deputat socialist, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, și liderii echipei PSRM din Bălți, Maxim Moroșan și Pavel Voicu, au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat opinia magistraților vizavi de legalitatea deciziei autorităților PAS de a anula activitatea în bază de patentă.

Vlad Batrîncea a remarcat că este vorba despre soarta a zeci de mii de oameni care și-au asigurat o bucată de pâine activând în baza patentei de întreprinzător. „Este cea mai neprotejată categorie de cetățeni – mici întreprinzători și comercianți care vând legume și alte mărfuri în piață și nu au alte surse de existență”, a menționat președintele fracțiunii BCS.

Vlad Batrîncea a amintit că reprezentanții PAS, fiind în opoziție, au susținut prelungirea patentelor până în 2030 și chiar au înregistrat o inițiativă legislativă în acest sens. În pofida faptului, odată ce au ajuns la putere, Maia Sandu și PAS au interzis activitatea în bază de patentă, lăsând oamenii pe cont propriu să identifice soluții de supraviețuire în condițiile crizelor cu care ne confruntăm.

Liderii echipei socialiștilor din municipiul Bălți, Maxim Moroșan și Pavel Voicu, au relatat că în săptămâna ce s-a scurs au avut mai multe întrevederi cu micii antreprenori din piață care i-au rugat ”cu lacrimi în ochi” să le ofere sprijin în protejarea dreptului lor constituțional la muncă.

Potrivit lui Grigore Novac, discuțiile pe această temă au avut loc și în comisia parlamentară pentru Drepturile Omului, pe care o conduce. În cadrul audierilor s-a constatat că majoritatea micilor antreprenori nu se pot adapta la noile condiții propuse de PAS, mulți fiind impuși să activeze ilegal.

„În loc să plătească pentru patenta de întreprinzător în bugetul statului, oamenii au devenit șomeri. Este o reformă antisocială – sută la sută”, a subliniat deputatul.

Membrii echipei PSRM și-au exprimat speranța că Înalta Curte va ține cont de toate circumstanțele și va proteja dreptul legitim de a munci al persoanelor, familiile cărora au rămas fără mijloace de trai.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă