PSRM

26 aprilie 2023

Socialiștii au contestat la CC modificarea legii privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiției

Deputații BCS, Vlad Batrîncea și Adrian Albu au sesizat Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității unor prevederi din Legea nr. 65 din 30 martie 2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiției.

Deputații au menționat că Curtea Supremă de Justiție joacă un rol deosebit în sistemul judiciar. Or, membru al Curții Supreme de Justiție poate deveni doar judecătorul care corespunde anumitor criterii. În același timp, guvernarea încearcă să repare problema de la CSJ pe care tot ea a creat-o, încercând, pe cale neconstituțională, să aducă la Curtea Supremă de Justiție, persoane fără experiența necesară, fără concurs, care pot fi controlate și manipulate politic. Toate acestea încalcă principiul separării puterilor în stat și al independenței sistemului judiciar.

În acest context, deputații s-au adresat la CC cu solicitarea de a recunoaște drept neconstituționale modificările la Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiției.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă