PSRM

07 decembrie 2017

Socialiștii vor prelua controlul asupra realizării proiectului privind eficiența energetică a clădirilor din Chișinău

Consilierii fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul municipal Chișinău vor prelua controlul asupra implementării proiectului privind eficiența energetică a clădirilor din Chișinău, pentru care municipalitatea va primi 25 milioane euro de la BERD și BEI, din care 20 milioane euro reprezintă credit și 5 milioane euro – grant.

Șeful Direcției de construcții capitale din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Alexandru Panfilii, a declarat, joi, la ședința  Consiliului municipal că proiectul cu privire la eficiența energetică a fost votat de către consiliu la 9 martie 2017. Potrivit acestuia, banii alocați vor merge pentru termoizolarea instituțiilor educaționale și medicale.

„Pentru izolarea termică a unei clădiri sunt necesare circa 11 milioane de lei. Toate achizițiile publice de materiale și toate consultările se vor desfășura într-un mod nou. Totul va fi transparent și oricine poate obține informații despre implementarea proiectului pe site-ul administrației „, a menționat Panfilii.

Consilierul municipal al fracțiunii PSRM, Alexandr Comarov, a reamintit că, în urmă cu un an, proiectul a fost examinat în cadrul unei ședințe a CMC, însă nu s-a ajuns la o înțelegere.

„Data trecută, a fost propusă izolarea clădirilor, care a reprezentat un pericol pentru viața și sănătatea cetățenilor. Acum se va folosi izolare mai sigură? Socialiștii au insistat asupra unui schimbător de căldură modern și asupra unui sistem orizontal de încălzire. Experiența dovedește că acesta este modalitatea de a economisi bani. De asemenea, este necesar auditul clădirilor pentru a afla dacă căldura trece prin acoperiș sau în alt mod. În plus, este necesar să rezolvăm problema cu cablurile electrice, deoarece este veche și reprezintă un pericol „, a menționat consilierul.

Șeful fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a solicitat lui Panfilii ca „achizițiile publice să fie transparente, deoarece în proiect este specificat costul termopanelor 101 euro, în timp ce prețul de piață este de 60-70 de euro”.

Ceban a îndemnat consilierii altor facțiuni să se asocieze cât mai mult posibil și să monitorizeze implementarea proiectului.

Pentru proiect au votat 36 de consilieri din 51 prezenți în sală.

Bugetul proiectului „Eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice și a blocurilor de locuit din municipiul Chișinău” este de 25 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro reprezintă un credit de la BERD și BEI, iar 5 milioane de euro reprezintă un grant.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă