PSRM

20 august 2021

Socialiștii susțin decizia Parlamentului de a desfășura audieri cu privire la furtul miliardului

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor susține decizia Parlamentului Republicii Moldova de a desfășura audieri cu privire la furtul miliardului. Despre acest lucru a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

„Din 2014, consecvent batem alarma privind furtul din sectorul bancar. De două ori am încercat prin posibilități legislative să scoatem povara acestui furt de pe umerii cetățenilor, dar cu părere de rău, nu am reușit”, a subliniat deputatul.

Totodată, socialistul a remarcat că în raportul prezentat în Parlament despre furtul miliardului de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, apare noțiunea factorului politic, devine mai clar rolul Băncii Naționale care a solicitat acea acoperire financiară din partea Guvernului .

Prin urmare, Batrîncea consideră că sunt informații noi care trebuie examinate. Iar Parlamentul trebuie să aibă un proiect de hotărâre în acest sens, concluziile trebuie să aibă o formă juridică.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor susține ideia ca acest raport să fie examinat în baza comisiei juridice. În acest sens, el a propus Biroului Permanent să stabilească o cooperare între mai multe comisii permanente, acest raport trebuie să fie examinat și de juriști, cei care activează în domeniul juridico-financiar, precum și de către Comisia securitate națională etc.

“Facem apel către colegii din Parlament să atragă atenția asupra faptului că există un rol foarte clar și al Băncii Naționale, și al altor instituții de stat.

Trebuie să ținem cont de faptul că acest furt a fost posibil în rezultatul intervenției instituțiilor de stat cum ar fi Parlamentul din acea perioadă, Guvernul și cei care au pus pe umerii cetățenilor povara de a reîntoarce banii furați din sectorul bancar”, a conchis Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă