PSRM

09 noiembrie 2017

Socialiștii solicită condiții adecvate pentru susținerea examenelor de BAC

Mai multe încălcări comise de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, în organizarea examenelor de Bacalaureat, au devenit principalul subiect de discuție în cadrul conferinței de presă susținută astăzi, 9 noiembrie, de secretarul executiv al PSRM, vicepreședintele Comisiei Parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputat în Parlamentul RM, Vlad Batrîncea.

Deputatul a menționat că parlamentul a fost informat sistematic despre multiplele încălcări în activitatea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare. Accentul a fost pus pe încălcările de ordin financiar,organizațional, precum și cele ce țin de elaborarea testelor ce nu corespund curriculei școlare.

”Am propus crearea Comisiei parlamentare speciale privind examinarea problemei respective. Până la urmă această propunere a fost refuzată de majoritatea parlamentară și s-a decis crearea unei comisii similare în cadrul Ministerului Educației. Ulterior, comisia urma să organizeze audieri parlamentare, care au avut loc ieri, după patru luni de așteptare. Cu părere de rău am constatat că aceste audieri au fost mimate, iar Comisia de educație din cadrul Parlamentului R.M. nu a aprobat nici o hotărâre în acest sens”, a declarat Vlad Batrîncea.

Deputatul s-a referit și la camerele de luat vederi instalate în aulele pentru susținerea exeamenelor de BAC.

”Nu este bine că ministerul și agenția care au insistat să instaleze cameri de luat vederi și detectori de metale în sălile unde se susțin examenele de BAC, care pretind că organizează procedura de examinare la un nivel transparent, au exercitat presiune asupra copiilor și ascund încălcările și ilegalitățile din cadrul acestei agenții. Dacă etica profesională vă împiedică să spuneți adevărul publicului larg, acest lucru îl vom face noi”, a specificat deputatul.

Una dintre încălcările menționate, este schema ilegală de primire a salariilor. Lista personalului Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare numără 43 de persoane, dar numai nouă persoane participă la activitatea agenției, între care se repartizează suma totală care se alocă lunar pentru toți angajații înregistrați. Totodată funcționarii și-au atribuit premii și adaosuri la salarii pentru activitatea din zilele de odihnă a câte opt ore integral.

Potrivit lui Batrîncea, o altă problemă importantă este calitatea acestor teste. „Foarte multe teste nu corespund curriculei școlare. Autorii testelor sunt din mediul universitar, dar curricula liceală și cea universitară, este absolut diferită”.

De asemenea, s-au constatat încălcări cu privire la achizițiile publice. În toți acești ani, serviciile tehnice au fost prestate pentru agenție doar de un singur agent economic.

”Cerem ca condițiile de organizare a examenelor de BAC să fie aduse la realitate. Cei care vorbesc despre transparență și pun presiune pe copii ar trebui să fie un model demn de urmat pentru acești elevi”, a conchis Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă