PSRM

06 noiembrie 2015

Socialiştii solicită CC să explice modalitatea legală de ieşire a ţării dintr-o eventuală criză politică

Astăzi, socialiştii au depus la Curtea Constituţională o sesizare, prin care solicită instanței să interpreteze Legea supremă referitor la modalitatea de ieşire a Moldovei dintr-o eventuală criză politică, ce se poate declanşa în cazul neinvestirii unui nou Guvern în termenul de 3 luni, prevăzut de Constituţie.

„Legea prevede că, în termen de 6 luni pînă la alegerile prezidenţiale, este imposibilă declararea alegerilor parlamentare anticipate. Totodată, în aceste 6 luni se poate crea o situaţie, în care Guvernul nu va fi ales în termenul de trei luni, prevăzut de Constituţia RM. Dorim să ştim dacă preşedintele ţării poate să declare alegeri anticipate în cazul căderii Guvernului, iar noul cabinet de miniştri nu va fi ales în decursul următoarelor trei luni”, a explicat deputatul Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea.

El a menţionat că Legea supremă a ţării conţine dispoziţii contradictorii. În timp ce un articol prevede imposibilitatea dizolvării Parlamentului în decurs de 6 luni pînă la alegerile Președintelui ţării, altele prevăd că, în caz de nealegere a noului Guvern în termen de 3 luni, Parlamentul urmează să fie dizolvat. Socialiştii cer Curţii Constituţionale clarificarea situaţiei în cauză şi explicarea eventualelor acţiuni ale Preşedintelui ţării şi ale Parlamentului în cazul neinvestirii Guvernului în decurs de 3 luni.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă