PSRM

03 aprilie 2017

Socialiștii solicită anularea contractului cu privire la administrarea parcărilor

Consilierii municipali ai PSRM au prezentat în cadrul briefingului de astăzi, 3 aprilie,  detalii cu privire la schemele frauduloase de administrare a parcărilor , pe care încearcă să le pună în aplicare în Chișinău, primăria capitalei sub masca parteneriatului public-privat. Ei s-au adresat la CNA cu cererea de a investiga legalitatea încheierii contractului dintre primărie și contractor cu privire la crearea și îmbunătățirea parcărilor.

Socialiștii au anunțat, de asemenea, că fracțiunea PSRM în Consiliul Municipal Chișinău a intentat un proces la Curtea Supremă de Justiție, cerând anularea contractului dintre primărie și compania austriacă EME Parkleisystem GmBH.

358f5d02-4d56-41ea-8716-debb4cf590f8Consilierul PSRM, Vitalie Mucan a declarat că fraudele de miliarde din domeniul parcărilor au luat start pe data de două octombrie 2014 când Consiliul Municipal Chișinău a aprobat studiul privind strategia de parcare și a anunțat o licitație pentru dreptul de administrare. La acea etapă a fost aprobată componența comisiei care a a selectat partenerul privat pentru acest proiect.

”În octombrie 2015 s-a desfășurat concursul privind selectarea partenerului privat. Căștigătoare a fost desemnată o companie austriacă EME Parkleisystem GmBH care a fost fondată cu 45 de zile înainte de desfășurarea concursului”, – a declarat Vitalie Mucan. Potrivit lui, în componența comisiei de selecție au fost incluse persoane care nu aveau statut de consilier municipal, iar acest lucru este o încălcare.

Consilierul Alexandr Odințov a menționat că, potrivit contractului semnat, compania privată trebuie să gestioneze parcările care sunt amenajate din contul bugetului municipal. Potrivit consilierului, în 2015 și 2016, din banii municipiului a fost construite 2500 de locuri de parcare de care astăzi oamenii se folosesc gratuit. În viitor, primăria planifică ca aceste parcări să fie cu plată.

7893de13-c48d-45a2-b7dd-f9f4a40cbbacConform contractului, compania EME Parkleisystem GmBH trebuie să administreze aceste parcări, iar bugetul municipal va primi doar 10% din venituri. ”Din start această abordare este greșită : la construcția acestor parcări, iluminat și amenajare se investesc bani din contul bugetului capitalei, iar veniturile le primește compania privată”, – a declarat Alexandr Odințov.

În plus, potrivit consilierului,companiei private i se oferă competențele pe care Consiliul Municipal nu are dreptul să le ofere, este responsabilitatea Parlamentului și a Guvernului. De exemplu: să blocheze roțile automobilelor, să impună amenzi, să evacueze automobilele, să aibă acces la baza datelor personale automatizate.

Consilierii au menționat că locuitorii Chișinăului, consilierii municipali și societatea civilă s-au arătat nemulțumiți față de activitățile întreprinse de primărie. ” Avem diferite mesaje în care se specifică că primăria distruge trotuarele și copacii pentru amenajarea parcărilor”, – a declarat Vitalie Mucan.

Consilierii municipali au propus câteva soluții :

  1. Elaborarea unui regulament nou cu privire la funcționarea parcărilor cu plată în mun. Chișinău care vor fi îndreptate spre soluționarea problemelor cu parcarea neregulamentară.
  2. Elaborarea unui regulament de comun acord cu experții și societatea civilă la un nivel profesionist, cu privire la gestionarea transportului public și a infrastructurii în mun. Chișinău.
  3. Proiectarea și construirea în Chișinău a parcărilor supraetajate sau subterane.
  4. Înlocuirea parcărilor de pe bulevardul Ștefan cel Mare, cu amenajarea trotuarelor, gazoanelor și locurilor de odihnă pentru cetățeni.
  5.  Amenajarea a cinci cartiere anual, câte un cartier în fiecare sector , cu construcția parcărilor intercartiere.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă