PSRM

09 iunie 2017

Socialiștii s-au expus împotriva ratificării protocolului militar cu România

Astăzi, 9 iunie, pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului Republicii Moldova, a fost inclusă chestiunea re-examinării proiectului de lege privind ratificarea Protocolului adițional a Acordului dintre guvernul Republicii Moldova și Guvernul României în domeniul militar, care a fost deja adoptat, dar nu a fost semnat de Președintele RM. Au votat împotrivă și Partidul Socialiștilor.

Frcațiunea PSRM s-a expus categoric împotriva acestui document încă în timpul aprobării sale, pe data de 24 martie 2017.

”Ni se oferă ratificarea acordului, care este cel puțin anticonstituțional și intră vădit în conflict cu interesele naționale ale RM”,  a menționat în timpul examinării proiectului de lege în Parlament, pe data de 24 martie, deputatul PSRM, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea.

El a adus două argumente concrete împotriva ratificării acestui protocol de către Parlamentul RM.

”1) Republica Moldova pînă astăzi nu are un acord de frontieră cu statul vecin, asta înseamnă că România refuză de fapt semnarea acestui acord. Iar acest lucru înseamnă că ei nu recunosc teritoriul statului nostru, nu ne recunosc ca subiect al dreptului internațional și nu recunosc statalitatea țării noastre.  RM de mai multe ori s-a adresat către București cu solicitarea de a semna un acord de frontieră.

2) Între două state care se consideră partenere, trebuie să existe un acord politic de bază care prevede relațiile dintre două state iar pînă astăzi între RM și România nu există un asemenea acord. Ceea ce demonstrează că statul vecin nu vrea să recunoască Moldova ca stat independent”.

Vlad Batrîncea a menționat că în ajun, Senatul României a emis o declarație prin care acesta recunoaște unirea RM cu România drept scopul de bază al statului vecin.

”Acest lucru nu se face la nivelul revendicărilor private. Este declarația oficială a Parlamentului României. Acest lucru înseamnă că proiectul Unirii este proiectul național al României”, a subliniat deputatul.

Vlad Batrîncea a exprimat poziția Partidului Socialiștilor : „Noi suntem categoric împotriva unor acorduri militare deoarece RM este o țară neutră, pașnică și nu trebuie să căutăm nod în papură și să atragem careva pericole în RM. Dați-le voie oamenilor să trăiască bine la ei acasă, întoarceți miliardele furate și asigurați un nivel de trai decent la ei acasă în Republica Moldova”.

„Partidul Socialiștilor consideră că acest acord contrazice în mod direct Constituției țării noastre, și anume, principiului neutralității permanente, a declarat deputatul socialist, Ghenadie Mitriuc. – Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a fost ales de către poporul țării noastre, este garantul Constituției, și, împreună cu colegii din fracțiunea Partidului Socialiștilor, susținem poziția Președintelui țării și ne expunem împotriva acestei legi „.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă