PSRM

28 aprilie 2017

Socialiștii s-au expus împotriva proiectelor ce presupun ca la 9 mai să se sărbătorească Ziua Europei

Pe data de 28 aprilie, deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest față de manipularea majorității de la guvernare, care, prin încălcarea normelor democratice și regulamentului Parlamentului, a decis să susțină proiectul de lege privind declararea zilei de 9 mai, pe lângă Ziua Victoriei, și Ziua Europei.

Inițial, socialiștii au solicitat să se excludă de pe ordinea de zi a Parlamentului de pe data de 28 aprilie acest proiect de lege. După cum a menționat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea Parlamentul are sarcini mult mai importante decât examinarea inițiativelor inutile. În opinia sa, autorii acestor proiecte de lege au decis să demonstreze că sunt mai europeni decât europenii înșiși.

”Sute de mii de cetățeni din țara noastră sărbătoresc la data 9 Mai, Ziua Victoriei. Este deja o tradiție care trebuie respectată”, a declarat el.

În ciuda argumentelor aduse de socialiști, majoritatea parlamentară a inclus proiectul de lege pe ordinea de zi.

În timpul dezbaterii proiectului, deputatul socialist Vladimir Țurcan a declarat că comisia de profil  nu a aprobat documentul, deoarece la ședință nu a fost un cvorum. Proiectul de lege ar trebui să fie susținut de majoritatea membrilor comisiei. Iar, la ședința Parlamentului s-a anunțat că au votat 4 din 7 membri prezenți ai comisiei și nu majoritatea  tuturor membrilor comisiei.

Vlad Batrîncea s-a expus din partea fracțiunii socialiștilor. El a declarat că cu un asemnea proiect se introduce o discordie în societate, el nu trebuie să fie dezbătut. ”Nu ar fi mult lăudata Uniune Europeană, ar fi lagăre de concentrare în toată Europa, dacă nu ar fi existat victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Pentru majoritatea cetățenilor Moldovei este o zi sfântă, este o tradiție „.

Deputatul a sugerat că cu un astfel de proiect de lege provocator, majorotatea de la guvernare vrea să obțină puncte suplimentare din partea partenerilor occidentali, pentru a cerși mai multe subvenții. Cu toate acestea, prin astfel de manipulări cei care pledează pentru eurointegrare au obținut scăderea rating-ului vectorului european în Moldova de la 70% până la 34%.

”„Credeți că rating-ul va crește după asta? Țara în care s-a furat miliardul, va deveni imediat  europeană? În timp ce proiectul în sine este luat în considerare cu încălcarea normelor europene democratice?Fracțiunea PSRM părăsește sala de ședințe  a Parlamentului“, – a declarat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă