PSRM

18 ianuarie 2019

Socialiștii intenționează să inițieze o serie de proiecte de combatere a dependenței de droguri și a alcoolismului.

După alegeri, deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova intenționează să prezinte în noul Parlament, o serie de proiecte de legi pentru combaterea dependenței de droguri și a consumului de alcool.

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a declarat la conferința de presă din 18 ianuarie, că cetățenii republicii, pe lîngă problemele comunal-locative, mai sunt îngrijorați de problema cu privire la dependența de droguri și a consumului de alcool.

“Am colectat 9-10 mii de petiții. În Chișinău, nu există nici o curte sau stradă, unde cetățenii să nu se ciocnească cu această problemă. Instalăm bănci și totuși ni se spune că, în curînd acolo vor exista „ascunzători” care deja există și pe teritoriul terenurilor de joacă, sub bănci – peste tot. Poliția și autoritățile știu despre acest lucru, însă nu se întreprinde nimic în acest sens. Cineva profită pe seama acestei probleme”, consideră deputatul.

Potrivit datelor prezentate, Chișinăul este lider în vînzarea substanțelor narcotice în țară. Pentru o zi, venitul din vînzarea de droguri este mai mare decît costul zilnic pentru alimentarea copiilor din grădinițe.

Conform datelor oficiale, la Chișinău s-au înregistrat 13 000 de persoane care sunt dependente de droguri. Potrivit datelor neoficiale, în Republica Moldova există peste 150 000 de persoane care sunt, fie consumatori de droguri, fie dependente. De asemenea, s-a dovedit că fiecare al șaselea student a încercat droguri cel puțin odată.

“Fracțiunea noastră parlamentară a propus un proiect cu privire la interzicerea  „spice” (un amestec de fumat, care cauzează simptome psihopatologice severe). Proiectul a fost aprobat, însă autoritățile încă nu au început implementarea acestuia”, a subliniat Odnostalco.

El a menționat că, după alegeri, în noul Parlament, socialiștii vor iniția elaborarea unei strategii de combatere a traficului și consumului de droguri; crearea unui centru și elaborarea unui program de stat de profilaxie specializat.

De asemenea, deputatul PSRM, Vasile Bolea a menționat problema cu privire la  consumul de alcool după ora 22.00, ceea ce condiționează perturbarea ordinii publice și a numeroaselor plîngeri din partea cetățenilor.

El a cerut autorităților locale să modifice regulamentele privind funcționarea gheretelor în care sunt vîndute produsele alcoolice și să le permită să activeze pînă la ora 21. 00. Potrivit lui, graficul gheretelor va fi una dintre măsurile care vor preveni încălcările.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă