PSRM

13 martie 2017

Socialiştii au susţinut argumentele locuitorilor localităţii Sîngera, care se opun construcţiei Centrului de tratare a deşeurilor periculoase

Deputaţi ai Parlamentului, consilieri locali reprezentînd Partidul Socialiştilor au participat, la 12 martie, la dezbaterile publice pe marginea construcţiei centrului de tratare a deşeurilor periculoase pe teritoriul combinatului de producere a cartonului din suburbia Chişinăului, Sîngera.

„Sala a fost plină. Subiectul este unul foarte actual pentru locuitorii din Sîngera.  Oamenii se opun categoric construcţiei unui astfel de centru, or principala sa activitate îl va reprezenta obţinerea metalului greu – a mercurului – din articole cu conţinut de mercur”, a menţionat consilierul socialist, Iurie Vitneanski.

„Locuitorii din Sîngera nu vor admite construcţia centrului de tratare a deşeurilor periculoase, în special a mercurului, şi noi îi vom ajuta pe oameni să-şi apere drepturile. Vom aborda acest subiect la următoarea şedinţă a Consiliului Municipal, unde îi vom sprijini pe locuitorii suburbiei”, a declarat consilierul municipal PSRM, Petru Corduneanu.

Potrivit deputatului socialist în Parlament, Oleg Lipskii, prin Legea privind deşeurile, adoptată în anul 2016, este prevăzută crearea unui centru de management al deşeurilor. În rezultatul efectuării, anul trecut, a unui studiu de fezabilitate, s-a stabilit ca un astfel de centru să fie construit la Sîngera.

Totuşi, nu demult a apărut informaţia că la Sîngera se preconizează nu construcţia unui centru de depozitare sau sortare a deşeurilor, ci un centru de tratare a deşeurilor periculoase – a 35 de grupuri, inclusiv a mercurului. Totodată, se mai preconizează şi incinerarea deşeurilor.

Locuitorii di Sîngera şi-au declarat dezacordul categoric faţă de intenţiile de construcţie a centrului de tratare şi incinerare a deşeurilor pe teritoriul combinatului de producere a cartonului. În cadrul dezbaterilor publice din 12 martie, ei şi-au prezentat argumentele. În special, legea interzice arderea pe teritoriul Republicii Moldova a deșeurilor, cu excepția anumitor categorii de deşeuri medicale.

Plus la aceasta, centrul de tratare a deşeurilor periculoase nu poate fi amplasat într-un raion atît de dens populat, unde nu pot fi respectate normele sanitare impuse de legislaţia în vigoare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă