PSRM

13 aprilie 2017

Socialiștii au ridicat problema parcărilor cu plată la ședința Parlamentului

Astăzi, 13 aprilie, fracțiunea Partidului Socialiștilor a solicitat audierea în plenul Parlamentului RM a conducerii Centrului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei și a Cancelariei de Stat cu privire la legalitatea contractului de parteneriat public privat semnat de Primăria Chișinău cu compania austriacă EME Parkleitsystem GmBH privind amenajarea parcărilor cu plată în capitală.

După cum a menționat deputatul PSRM, Vasile Bolea apar o mulțime de întrebări referitor la această companie. În special, el a subliniat faptul că compania respectivă nu are experiență în domeniu și a fost fondată cu cîteva zile înainte de concurs, informație confirmată și de reprezentanții EME Parkleitsystem.

Bolea a subliniat că, acționarii majoritari ai companiei sunt două companii off-shore și a atras atenția asupra faptului că, potrivit contractului, doar 10% din venitul parcărilor cu plată vor reveni bugetului local, în timp ce restul de 90%  vor merge la aceste companii off-shore. Și aceasta în pofida faptului că Primăria Chișinău intenționează să amenajeze parcările din contul unui credit luat de la  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar banii pentru efectuarea acestor lucrări vor trebui să fie întorși de locuitorii capitalei.

”Din această cauză, insistăm să fie organizată o audiere în care să participe directorul CNA, miniștrii Economiei și Afacerilor Interne, precum și reprezentanții Cancelariei de Stat cu privire la legalitatea și riscurile contractului respectiv“, a declarat Bolea.

Propunerea socialiștilor a fost criticată de democrați, comuniști și liberali. Aceștea din urmă, în special, au menționat că problema respectivă nu intră în competența Parlamentului și constituie o imixtiune în treburile interne ale Primăriei.

„Voi trăiți în acest oraș, astfel încât această problemă se referă la toți. Mâine sau poimâine, dintr-o dată să nu constatați că zona din fața Parlamentului, sau însăși clădirea, de asemenea, a fost dată în concesiune. Pentru că unii din primărie o pot face și pe asta – a replicat Bolea.

În pofida argumentelor aduse de către socialiști, deputații PDM, PL, și PCRM au votat împotriva acestei inițiative.

Anterior, Centrul Național Anticorupție, la cererea socialiștilor a inițiat un dosar penal în conformitate cu contractul semnat cu compania-fantomă EME Parkleitsystem.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă