PSRM

21 august 2017

Socialiștii au publicat încă o schemă privind deposedarea terenului de pământ în Chișinău

Consilierii fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal al capitalei au publicat încă o schemă judiciară privind deposedarea terenului de pământ din centrul Chișinăului.

Consilierul Alexandr Odințov a prezentat informații despre situația din jurul scuarului amenajat la colțul străzilor Armenească și București, pe care intenționează  să-l primească o anumită firmă folosind o schemă judiciară. În 2010, această firmă a intentat un proces cu privire la hotărârea judecătorească, și un alt proces – în 2013.

Consilierul a spus că, vineri, ar fi trebuit să aibă loc ședința de judecată, la care urma să fie tras la răspundere administrativă viceprimarul Chișinăului, Grozavu pentru nerespectarea deciziei instanței. Anume el urma să pregătească proiectul de decizie al Consiliului municipal Chișinăului. Cu toate acestea, întâlnirea a fost amânată până la 25 august.

Alexandr Odințov a declarat că acest teren se încearcă să fie obținut prin hotărâre judecătorească după o schemă deja elaborată la Chișinău. El a reamintit că mai mult de 20 de terenuri municipale au fost confiscate prin licitații „false”, folosind scheme judiciare care implicau judecători, procurori, angajați ai departamentelor funciare și juridice ale Primăriei municipiului Chișinău. În urma acestor scheme au fost cauzate pagube în valoare de peste 5 milioane de euro.

Acestea includ zonele vizavi de prefectura sectorului Râșcani – 42 ari în curte, Dimo 7/1 – 20 de ari, de-a lungul străzii Dimo 29/1 – 10 ari, Braniște – încă 15 ari, lângă restaurantul „Mugurel” – 70 de ari.

„Astfel, 20 de terenuri au fost furate de la municipalitate. Recent am descoperit că, din anumite motive, aceste terenuri pot fi liber vândute.

În ianuarie 2016, datorită eforturilor depuse de consilierii noștri, am reușit să oprim licitația, să depunem o plângere la procuratură, iar în aprilie 2017 au fost reținuți executorul judiciar Iacov Miron și alți participanți ai acestei scheme. Adică deciziile și incapacitatea gravă de neîndeplinire a obligațiilor angajaților departamentelor juridice și funciare au provocat pagube uriașe bugetului municipalității „, a subliniat Alexandr Odințov.

El a declarat că este timpul să punem capăt acestor scheme. „Este necesar să-l eliberăm pe primar din funcția sa printr-un referendum sau printr-o hotărâre judecătorească, iar mai bine printr-un verdict. Trebuie să organizăm alegeri corecte, în același timp să efectuăm un audit al muncii angajaților departamentelor funciare și juridice ale Primăriei municipiului Chișinău și să vedem cum și-au îndeplinit îndatoririle” .

El a subliniat că socialiștii vor ataca hotărârea instanței de judecată privind terenul de pământ de la colțul străzilor Armenească și București: „Acest scuar ar trebui să rămână de frumusețe și să bucure locuitorii din Chișinău. Astfel de scuare nu pot fi date pentru construcție, așa cum îi place atât de mult primarului general Dorin Chirtoacă”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă