PSRM

11 decembrie 2017

Socialiștii au propus măsuri de prevenire a accidentelor produse la sistemele de încălzire în perioada de iarnă

Săptămâna trecută, la 7 decembrie, o parte din casele și spitalele din Chișinău au rămas fără încălzire centralizată din cauza unui accident produs la rețelele de încălzire ale companiei Termoelectrica. Duminică, doar o parte din obiecte au fost conectate la agentul termic.

Potrivit informațiilor prezentate de consilierii municipali ai fracțiunii PSRM, motivul a fost întreruperea liniei de comunicare dintre CET-1 și CET-2 de la Chișinău. Consilierii municipali au informat despre acest lucru la o conferință de presă special convocată la 11 decembrie.

Potrivit fostului director al CET-2, consilierul Alexandr Comarov, ar trebui înființată o comisie pentru a afla cauzele accidentului, care va verifica pregătirea întreprinderii pentru sezonul de iarnă, caracterul adecvat al reparațiilor efectuate, testul de presiune și echipamentul în momentul producerii accidentului.

TPA_9868Alexandr Comarov susține că principalul motiv care a provocat accidentul- este lipsa monitorizării necesare a stării conductelor.

„Linile de comunicare au în jur de zeci de ani, sunt în stare gravă și necesită o atenție sporită. CET-1 din Chișinău este deconectată. Ea este cea care aprovizionează acest circuit, care a rămas fără agent termic și este gata să cuprindă o parte semnificativă a orașului. Atunci când CET-1 este deconectată, siguranța alimentării cu agent termic a orașului este redusă semnificativ „, a spus consilierul.

Alexandr Comarov a menționat măsurile urgente care trebuie întreprinse pentru a preveni un astfel de accident: „În primul rând, trebuie de conectat urgent CET-1 de la TPA_9897Chișinău. În perioada sezonului de încălzire trebuie interzisă deconectarea sursei – toate aceste surse sunt concepute ca un singur organism, care funcționează pe un circuit propriu și se acoperă una pe alta. Crearea brigăzilor de urgență, asigurarea lor cu numărul necesar de mecanisme, iluminarea pe timp de noapte pentru a reacționa rapid și pentru a elimina astfel de incidente. O atenție specială trebuie acordată monitorizării modificărilor de presiune și temperatură în lunile reci. În perioada de vară, trebuie de testat la presiune toate conductele vechi ale rețelelor principale și intra-trimestriale. ”

Potrivit consilierului socialist, Vitalie Mucan, consecințele accidentului puteau fi mult mai grave dacă temperatura aerului scădea semnificativ. El a reamintit că, în urmă cu un an, fracțiunea PSRM în Consiliul municipal a organizat o masă rotundă în cadrul căreia starea complexului termoenergetic a fost recunoscută ca fiind critică. Participanții la masa rotundă au remarcat atunci eroarea creării colosului Termoelectrica prin combinarea a trei întreprinderi energetice: Termocom, CET-1 și CET-2. Politica de personal a întreprinderii a fost de asemenea numită incorectă datorită concedierii specialiștilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă