PSRM

17 iulie 2015

Socialiştii au organizat o acţiune de protest împotriva majorării tarifului la gaze şi energie electrică

Astăzi, deputaţii Partidului Socialiştilor, consilierii municipali aleşi ai PSRM, activiştii „Gărzii Tinere”, precum şi membri, şi susţinători ai formaţiunii au organizat o acţiune de protest în faţa sediului ANRE, împotriva tentativei de majorare a tarifului la gaze şi energie electrică. După cum a indicat secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea, socialiştii, în repetate rînduri, au atenţionat în legătură cu faptul că delapidările din sectorul bancar, speculaţiile legate de cursul valutar, deprecierea leului vor duce în mod inevitabil la creşterea tarifelor.
„Oligarhii au comis furtul secolului, ei au scos zeci de miliarde de lei în offshore-uri, şi acum doresc ca, prin majorarea tarifelor, noi să umplem aceste goluri. Sîntem categoric împotriva unui astfel de scenariu. Noi nu vom achita fărădelegile guvernării. Majorarea cu 60 sau chiar cu 30-40 la sută a tarifului la energia electrică este foarte mare şi chiar insuportabilă pentru populaţia noastră. În cazul unei eventuale majorări a tarifelor, aceasta va fi urmată de creşterea preţurilor la medicamente şi produsele alimentare. Dacă cei care, astăzi, se află la guvernare, nu sînt în stare să oprească majorarea tarifelor, să achite ei înşişi din buzunarele lor,  fiindcă acolo se află banii furaţi de la popor. Avem de înfruntat o jefuire obraznică a poporului! Hoţul trebuie să stea la închisoare!”, a spus Batrîncea.

La rîndul său, deputatul PSRM, Oleg Lipski, a numit o posibilă majorare a tarifelor drept „genocid al poporului”. “Cauza majorării tarifelor este guvernarea oligarhică. Sau cei din această conducere sînt nişte mediocrităţi, sau sînt hoţomani, totuşi, cel mai probabil – şi una şi alta. Ei ar vrea să transpună răspunderea pentru crimele pe care le-au comis, pe umerii oamenilor simpli. Ei îşi bat joc de bătrîni, vor să-i lase fără ultimele surse de existenţă. Ei vor să ne facă robi, nu mai au nevoie de oameni, pe ei îi interesează doar pămîntul, pe care intenţionează să-l vîndă cu profit”, a spus deputatul. Totodată, Lipski a indicat că Banca Naţională a Moldovei, contrar denumirii pe care o poartă, nu apără interesele naţionale. „De ce BNM nu acoperă aceste tarife din veniturilor proprii, obţinute din fluctuaţia cursului valutar? Care este, în acest caz, rolul acestei bănci? Este evident că conducerea Moldovei duce intenţionat ţara spre prăpastie. Afară cu aşa guvernare!”, a declarat vorbitorul.

 Totodată, consilierul municipal al Partidului Socialiştilor, Gaik Vartanean, a menţionat că decizia privind creşterea tarifelor, pe care astăzi intenţionează să o adopte ANRE, va fi una ilegală. „Articolul 14 al Legii cu privire la energia electrică prevede că orice proiect de decizie privitor la majorarea tarifului trebuie să fie adus la cunoştinţa opiniei publice cu cel mult 30 zile pînă la adoptarea acestuia, pentru ca, în această perioadă, să poată fi operate şi discutate propuneri la acest subiect. Deoarece proiectul de lege a fost publicat ieri, astăzi această decizie nu poate fi adoptată”, a spus el. În acelaşi timp, consilierul PSRM şi-a expus speranţa că o eventuală majorare a tarifelor va fi urmată de proteste de amploare.

 La finalul acţiunii, Vlad Batrîncea a subliniat că deputaţii şi consilierii Partidului Socialiştilor vor participa astăzi la şedinţa ANRE şi vor depune toate eforturile pentru a bloca adoptarea deciziei cu privire la majorarea tarifelor. Dacă, totuşi, aceasta va avea loc, socialiştii promit că persoanele implicate în această acţiune vor purta răspundere pentru fiecare leu, răpit de la cetăţeni. “Noi vom cere pedeapsă penală pentru directorul ANRE”, a menţionat Batrîncea.

 Socialiştii au chemat toate partidele politice şi societatea civilă să-şi consolideze eforturile împotriva creşterii tarifelor şi să se ridice întru apărarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor ţării. Protestatarii au scandat: „Opriţi majorarea preţurilor şi tarifelor!”, „Destul să furaţi!”, „Nu vă bateţi joc de oameni!”, „Jos guvernarea oligarhică!”. 

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă