PSRM

21 decembrie 2017

Socialiștii au obținut menținerea mandatului judecătorilor Curții Constituționale

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din parlament a criticat dur proiectul de lege privind majorarea numărului de judecători ai Curții Constituționale de la 6 la 7 și prelungirea mandatului acestora până la 9 ani, pus spre aprobare în organul legislativ.

Astfel, potrivit deputatului socialist, Vladimir Țurcan, legea prezentată este tehnică și nu are nimic în comun cu activitatea comisiei, creată special pentru a elabora un proiect de calitate în acest sens.

”În acest proiect de lege există doar două puncte: majorarea numărului de judecători și creșterea mandatului acestora. Asta e tot. Este o reformă? Mai mult, pe baza recomandărilor experților internaționali, nu numai judecătorii numiți de guvern ar trebui să fie membri ai Curții Constituționale, ci și judecători propuși de parlament, președinte și Consiliul Superior al Magistraturii”, a menționat el.

De asemenea, socialiștii au reamintit deputaților că există o regulă față de președinte, că modificările privind împuternicirile acestuia intră în vigoare doar pentru următorul șef de stat, și au exprimat nedumerirea față de intenția inițiatorilor proiectului de a introduce modificări în componența actuală a Curții Constituționale.

În rezultatul unor discuții aprinse, proiectul de lege a fost supus la vot cu intenția de al aproba imediat în două lecturi. În prima lectură a fost adoptat, după care fracțiunea PSRM a făcut o propunere înainte de-al vota în a doua lectură să fie trimis pentru introducerea amendamentelor. Propunerea a fost aprobată de voturile a 29 deputați din minimumul de 25 de voturi.

Cu toate acestea, mai târziu a devenit clar că mâine, 22 decembrie, expiră termenul stabilit de Constituție pentru adoptarea finală a acestui proiect de lege. Într-o încercare de a „respecta termenul limită”, președintele Andrian Candu a pus imediat proiectul la vot în a doua lectură, dar de data aceasta nu a obținut numărul necesar de voturi și nu a fost aprobat.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă