PSRM

24 februarie 2016

Socialiştii au insistat şi vor continua să insiste pe includerea în ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului a mai multor chestiuni, inclusiv, cele înaintate de Forumul Civic

Astăzi, după şedinţa Biroului Permanent al Parlamentului, Igor Dodon, preşedintele PSRM, a declarat că prima şedinţă a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului RM va avea loc mîine, 25 februarie, cu începere de la ora 10:00.

Potrivit lui, socialiştii au insistat şi vor continua să insiste pe includerea în ordinea de zi a şedinţei a patru blocuri de chestiuni, abordate inclusiv şi la Forum Civic.

„Primul bloc prevede demisia mai multor conducători ai instituţiilor publice. Este vorba despre Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupție, Comisia Naţională pentru Integritate, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Comisia Electorală Centrală, Serviciul Informații şi Securitate şi Banca Naţională. “Membrii Biroului Permanent al Parlamentului RM nu au fost de acord cu includerea acestor proiecte în agenda de lucru a şedinţei, totuşi, mine, fracţiunea PSRM va insista categoric pe includerea lor”, a spus Dodon.

Cel de-al doilea bloc de chestiuni, potrivit liderului PSRM, ţine de amendamente în legislaţia ce reglementează 4 sectoare. “Primul – cel financiar-bancar, care a fost discutat şi în cadrul Forumului Civic. Ţin să vă spun că două proiecte de lege au fost incluse în agendă. Al doilea sector este cel judiciar. Vă informez că proiectul pe care au insistat reprezentanţii societăţii civile, deocamdată nu a fost inclus în ordinea de zi, totuşi a fost acceptat spre examinare proiectul nostru, al fracţiunii socialiştilor, care prevede demonopolizarea mass-media. Noi am elaborat un proiect de lege, care interzice deţinerea de către o singură persoană a mai mult de două posturi de televiziune. Aceasta este o revendicare a Forumului Civic şi majoritatea din Biroul Permanent a fost de acord cu includerea acestei chestiuni în ordinea de zi. Ultimele modificări ţin de activitatea Comisiei Electorale Centrale şi numirea noiolor membri ai CEC. Noi propunem ca societatea civilă să aibă un rol mai activ în acest proces”, a menţionat liderul PSRM.

Al treilea bloc ţine de deţinuţii politici din grupul Petrenco. În acest context, preşedintele Partidului Socialiştilor a indicat că formaţiunea pe care o conduce va insista pe eliberarea completă a deţinuţilor politici şi va cere constituirea unui grup de anchetă special. Această problemă va fi examinată la cele mai apropiate şedinţe ale organului legislativ.

Şi, la final, ultimul bloc ţine de alegerea preşedintelui ţării. Socialiştii vor continua să insiste ca preşedintele să fie ales direct de popor, a subliniat liderul PSRM, reiterînd faptul că, împreună cu liberal-democraţii, socialiştii au depus o sesizare la Curtea Constituţională pentru modificarea articolului respectiv al legii supreme a ţării în Parlament. Totodată, PSRM sprijină colectarea semnăturilor, iniţiată de platforma „Demnitate şi Adevăr” pentru organizarea unui referendum pe problema dată.

În acelaşi timp, Igor Dodon a spus că prima şedinţă a Parlamentului RM va avea loc fără discursurile tradiţionale ale liderilor fracţiunilor, calificînd straniu acest moment. Totuşi, potrivit politicianului, acest lucru nu va împiedica informarea corectă a cetăţenilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă