PSRM

21 septembrie 2017

Socialiștii au explicat detaliile escrocheriei imobiliare din primărie

În cadrul conferinței de presă din 21 septembrie, consilierul PSRM, Alexandr Odințov, a clarificat situația celui de-al doilea dosar a primarului Dorin Chirtoacă, în care este acuzat că a prejudiciat bugetul capitalei cu 67 milioane de lei.

Potrivit consilierului, Dorin Chirtoacă, fără decizia consiliului municipal, a încheiat acorduri de conciliere cu polițiștii, care ar fi trebuit să primească locuințe pentru anii serviți, dar nu au primit și s-au adresat în instanță. Instanța a ordonat consiliului municipal să ofere locuințe victimelor.

Chirtoacă a decis să nu aloce polițiștilor apartamente, ci bani pe baza ordinelor executive. În acest caz, el a depășit împuternicirile, deoarece are dreptul de a gestiona bugetul numai pe baza deciziei Consiliului municipal.

„Fără decizia Consiliului municipal, este deschiderea unor oportunități ample de a primi mite”, a subliniat socialistul. De asemenea, el a menționat că fratele fostului ministru al ecologiei, liberalul Igor Muntean, se ocupa de pachetul de documente și distribuție.

Un număr total de 383 de persoane s-au adresat în instanță, dar numai 81 de persoane au primit bani – doar 67 de milioane de lei. Restul nu au primit nimic. De ce? Potrivit unor solicitanți de locuințe, pentru primirea de bani a fost necesar să se dea ”un recul” în valoare de 10 mii de euro.

„Nu știm dacă este o informație sigură, este sarcina organelor de aplicare a legii”, a spus Alexandr Odințov. Dar el a atras atenția asupra altor fapte care mărturisesc existența unor condiții pentru corupție.

În special, suma a fost dată polițiștilor cu un calcul de 664 de euro pe metru pătrat, în timp ce pe site-ul proiectului „Prima Casa”, conform căruia banii ar fi fost distribuiți pentru apartamente, este indicată suma de 500 de euro pe metru pătrat.

Socialiștii au menționat în cadrul conferinței de presă, că singura cale de ieșire din această nelegiuire, care se petrece în primăria capitalei, este referendumul și demisia lui Dorin Chirtoacă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă