PSRM

13 decembrie 2017

Socialiștii au cerut ca în buget să fie incluse fonduri pentru proiecte privind persoanele cu nevoi speciale

Miercuri, 13 decembrie, consilierul municipal al fracțiunii Partidului Socialiștilor, Eugenia Ceban, a solicitat de la autoritățile locale în cadrul audierilor cu privire la problemele persoanelor cu dizabilități, să includă în proiectul de buget 2018 fonduri pentru soluționarea problemelor acestor categorii de persoane.

„Primarul Dorin Chirtoacă în cei 10 ani de conducere a orașului putea să întreprindă măsuri pentru a rezolva problemele societății, dar el și șefii direcțiilor corespunzătoare ignoră problemele. Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului nu a elaborat un plan de acțiuni”, a menționat consilierul.

Eugenia Ceban a propus reprezentanților societății civile să creeze un grup de lucru împreună cu vice-directorul Direcției asistență socială și familie, Irina Banova.

„Am demarat o procedură pentru achiziționarea și furnizarea de echipamente speciale pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vedere. De asemenea, a fost adresată primăriei o cerere cu privire la alocarea de 2 milioane de lei pentru amenajarea trecerilor de pietoni speciale pentru nevăzători. Am propus instalarea de ascensoare speciale pentru invalizi, astfel încât aceștia să poată urca la etajul necesar. Administrația primăriei trebuie să se întâlnească cu oamenii la fiecare trei luni pentru a cunoaște toate problemele și pentru a le rezolva „, a menționat Ceban.

Ea a reamintit și lipsa în universități a facultăților pentru instruirea specialiștilor în comunicarea cu persoanele cu dizabilități. În opinia ei, de această problemă ar trebui să se ocupe Ministerul Educației.

De asemenea, consilierul a îndemnat Direcția  educație, tineret și sport să găsească fonduri și să cumpere o mașină care să transporte elevii cu dizabilități de acasă la școală.

Directorul adjunct al Direcției asistență socială și familie, Irina Banova, a menționat că 28399 de persoane cu dizabilități sunt înregistrate la Chișinău, 6273 – cu semne proeminente de invaliditate, 16634 – cu un grad sever de invaliditate și 5492 – cu grad mediu.

Reprezentanții societății civile s-au oferit să pună la dispoziție transport pentru instituțiile în care învață copiii cu nevoi speciale, să echipeze instituțiile cu rampe, precum și treceri speciale, să amenajeze magazine cu prețuri reduse și cu acces pentru invalizi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă