PSRM

24 octombrie 2018

Zinaida Greceanîi: Promisiunea de a majora salariile bugetarilor are un caracter preelectoral

Promisiunea făcută săptămîna trecută, de către Partidul Democrat, de a majora salariile bugetarilor are un caracater preelectoral. Acest lucru a fost declarat de către președintele Partidului socialiștilor, liderul fracțiunii parlamentare PSRM, ex-ministrul de finanțe, ex-prim-ministrul Zinaida Greceanîi, în cadrul emisiei de la Radio Sputnik Moldova, în ziua de 23 octombrie.

”În primul rînd, este straniu că majoritate parlametară vine cu un asemenea proiect de lege cu privire la majorarea salariilor bugetarilor, iar acest lucru este anunțat de către președintele partidului care nu are nici o funcție în stat”, a spus Zinaida Greceanîi.

Potrivit ex-premierului Republicii Moldova, nu este pentru prima dată, cînd partidul de la guvernare hotărăște probleme care sunt de competența guvernului. Acest lucru atestă faptul că guvernarea actuală nu este formată din profesioniști care își cunosc meseria, de aceea ei trebuie ghidați și conduși de cineva.

”Politicul trebuie să-i acorde suportul, să voteze sau nu. Dar un guvern profesionist trebuie să se ocupe de treburile sale”, a remarcat Zinaida Greceanîi.

Președintele PSRM a menționat că, consideră promisiunea politicienilor de a majora salariile bugetarilor drept una preelectorală, cu atît mai mult că nu se cunoaște costul acestei promisiuni. Ea a subliniat faptul că guvernarea trebuia să vină pînă la 1 octombrie, cu proiectul legii bugetului de stat pentru anul următor, însă acesta nu a fost prezentat.

”Deoarece toate anunțurile preelectorale care se fac nu au suport bugetar, guvernarea merge pe altă cale: nu se aprobă bugetul pentru anul 2019 în parlament, se întîrzie cu această procedură, apoi Guvernul își asumă responsabilitatea în fața parlamentului, ori anul viitor, Republica Moldova începe anul fără buget și se execută bugetul care este de anul acesta, ceea ce nu este corect”, a spus Zinaida Greceanîi.

Fostul ministru de finanțe a subliniat faptul că în ultimii nouă ani, guvernarea niciodată nu a prezentat bugetul pentru următorul an în termenii stabiliți. Ea a menționat că, potrivit declarațiilor democraților, majorarea salariilor pentru bugetari stabilită de la 1 decembrie, semnifică faptul că această majorare va începe din ianuarie, anul viitor. Însă, bugetul încă nu este aprobat. De aceea nu este clar din contul căror surse vor fi asigurate aceste majorări.

Cu toate acestea, președintele PSRM și liderul fracțiunii parlamentare PSRM a enunțat faptul că socialiștii vor susține orice inițiativă în parlament, care va permite majorarea salariilor, deoarece este vorba despre îmbunătățirea nivelului de viață a cetățenilor Republicii Moldova. PSRM a susținut în mod repetat majorarea salariilor nu doar pentru bugetari, dar și altor categorii de cetățeni, însă aceste decizii trebuie luate în cazul în care sunt clare sursele de finanțare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă