PSRM

14 februarie 2018

În doar două săptămâni, sistemul de achiziții publice din capitală a economisit peste 100 mii de lei

 Consiliul Municipal Chișinău a adoptat, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, proiectul Partidului Socialist privind sistemul de achiziții electronice cu costuri reduse.

La organizarea mesei rotunde, care a avut loc pe 13 februarie, consilierul PSRM, Victor Poleacov, a spus că „achizițiile electronice pentru sume mici vor economisi din bugetul departamentelor, precum și din bugetul municipal”.

„Conform deciziei, care este prevăzută în proiectul socialiștilor, începând cu 15 februarie, achizițiile mici ar trebui să fie efectuate prin intermediul sistemului electronic. Unele departamente au efectuat deja achiziții publice în conformitate cu noile norme. Acest lucru le-a permis să economisească bani, precum și transmiterea operativă a documentelor necesare în varianta electronică”, a menționat consilierul.

Reprezentantul uneia dintre firmele electronice de achiziții publice, Olga Rotaru, a anunțat că „orice persoană are acces la informații privind achizițiile publice. În orice moment pot fi aflate toate detaliile privind aceste contracte care pot fi examinate astfel încât să nu existe speculații. Contractele vor putea fi semnate si în varianta electronică.

„Dacă există un buget care nu depășește suma de 80 mii lei, atunci se va permite participarea la sistemul electronic privind achizițiile de stat mici. Dacă se dovedește că bunurile nu corespund calității și persoanei nu i s-au furnizat toate informațiile, acesta va putea refuza serviciile firmei și produsul ales, însă va trebui să-și motiveze decizia „, a spus un reprezentant al uneia dintre platforme.

La licitație vor putea participa doar acele persoane care s-au înregistrat online.

În municipiul Chișinău, de la sfârșitul anului trecut și începutul anului curent au fost realizate 35 de achiziții de stat în sumă de 900 mii lei și au putut fi economisite 147 mii lei ceea ce constituie (16,29%).

La masa rotundă, organizată de consilierul partidului PSRM, au participat reprezentanții platformelor electronice pentru achiziții publice de stat: E-licitatie.md, Achizitii.md, Yptender.md, precum și reprezentanți ai societății civile.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă