PSRM

12 octombrie 2018

La ședința parlamentului, socialiștii l-au adus la isterie pe Candu

Prezentînd proiectul cu privire la introducerea în Constituția țării a sintagmei ”integrarea europeană”. Președintele parlamentului a reacționat neadecvat la întrebarea deputatului PSRM Vlad Batrîncea.

În special, el a menționat că ieri, funcționarii europeni au venit cu o critică dură față de situația din Republica Moldova, criticînd situația din justiție, politică și numind Moldova – un stat capturat. Socialistul a adăugat că, în pofida faptului că demnitarii europeni vorbesc deschis despre faptul că nu va fi nici o extindere, iar Republica Moldova nu va fi membră a UE, iar democraților cărora le este indiferent tîrăsc țara noastră spre Uniunea Europeană, ar trebui să întrebăm cetățenii după nouă ani de guvernare: dar își doresc ei ca integrarea europeană să fie inclusă în legea supremă a RM?

”Ar trebui să organizați un referendum. Ar fi corect să-i întrebăm pe cetățeni. Mai mult ca atît, Constituția prevede clar că, problemele de interes național se decid cu cetățenii prin referendum. Uneori, îmi pare că dumneavoastră trăiți într-o lume paralelă. De ce nu întrebați de cetățeni? Acest proiect a fost propus de către 40 de deputați. De ce această decizie nu se ia împreună cu tot poporul, pentru ca această să fie una adevărată, chiar și pentru cei care nu cred în guvernarea de la Chișinău?”, a întrebat Batrîncea.

Drept replică, Candu l-a atacat pe președintele RM și a trecut pur și simplu la grosolănii.

”Vreau să vă amintesc, că anume președintele Dodon, care vă prezintă interesele voastre la președinție, de 4 ori a încălcat Constituția. Acesta este un stat de drept? Noi, imediat a doua zi trebuie să inițiem procedura de impeachment. Și vom face acest lucru, stați fără grijă! Auzi, tu? Președintele Republicii Moldova, exponent al Partidului socialiștilor, încalcă Constituția de 4 ori și ei ne critică pe noi pentru ”încălcarea statului de drept”? , a răspuns Candu.
Răspunsul lui Candu l-a revoltat pe Bătrîncea.

”V-am adresat cu  totul o altă întrebare. V-ați întors cu spatele la mine, iar eu v-am întrebat, de ce să nu organizăm un referendum și să întrebăm poporul? Nu ați răspuns la întrebarea mea încercînd să ne citiți nouă lecții. Dacă e să vorbim despre etică și morală, noi putem să vă amintim domnule Candu, multe lucruri: ceea ce ați făcut la guvernare, dispoziții secrete și așa mai departe. Trebuie să răspundeți la întrebare – de ce nu referendum? Dar dumneavoastră ați început să atacați președintele, care nu este prezent aici. Și ce ați demonstrat? Atitudinea dumneavoastră către președintele ale de popor și către cetățenii țării”, a spus socialistul.

În cele din urmă, Candu a răspuns că deputații sunt reprezentanți ai poporului în parlament, de aceea în această situație desfășurarea unui referendum, consideră el, este una inoportună. Însă, Batrîncea a insistat că subiectul de interes național trebuie să fie decis prin referendum. Mai mult ca atît, socialistul a menționat că dacă propunerea democraților va fi introdusă și va intra în vigoare, atunci acest lucru va însemna că toți cei care împărtășesc alte idei, valori, pot fi trași la răspundere, iar acest lucru înseamnă că peste jumătate din numărul total al cetățenilor vor rămîne în afar legii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă