PSRM

29 martie 2018

Socialiștii au condamnat participarea deputaților moldoveni la sesiunea Senatului României

La sesiunea plenară a parlamentului, din data de 29 martie, deputații Partidului Socialiștilor și-au exprimat indignarea față de participarea unor deputați moldoveni, inclusiv a spicherului, Andrian Candu, la ședința parlamentului român, care a adoptat o decizie scandaloasă de unire cu Moldova.

Deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea a reamintit, că la 31 Martie 2016, Parlamentul Republicii Moldova a votat o declarație privind inviolabilitatea suveranității, independenței și a neutralității Republicii Moldova.

„Un an în urmă, 68 de deputați au confirmat, ceea ce cred 80% dintre moldoveni – că suntem un stat independent. Printre acești 68 deputați, sunteți și dumneavoastră, domnule Candu. Ați votat deschis împreună cu întreaga facțiune pentru această declarație. Prin urmare, avînd în vedere ceea ce s-a întîmplat, solicităm parlamentului să reconfirme procedura noastră de vot și să condamne acțiunea care a avut loc în Senatul României”, a spus Vlad Bătrîncea.

De asemenea, deputații socialiști, au atras atenția asupra ultimului paragraf din declarație, adoptat de Senatul României, care prevede că, organul va face tot posibilul pentru a uni cele două țări.

„Cînd elevii claselor a 9-a vin la cei din clasa 1-2-a, să semneze o declarație de  ”unire” cu țara vecină, cînd 50 de primari, care sunt membri ai Partidului Democrat, au semnat o declarație de unire, dumneavoastră, confirmați că nu există nici un pericol și că noi dramatizăm?”, s-a indignat deputatul.

Vlad Bătrîncea, a făcut apel către spicherul Andrian Candu, în numele fracțiunii PSRM.

„După ce ați participat la acea ședință, vă sugerăm să demisionați, pentru că nu aveți dreptul moral de a reprezenta poporul Republicii Moldova. Dumneavoastră singur ați afirmat că 80% dintre moldoveni doresc să trăiască într-un stat suveran. Prin prezența dumneavoastră acolo, ați dovedit că nu reprezintați poporul Republicii Moldova, așa că, vă sugerăm să ieșiți la tribună și benevol să demisionați”,  a spus socialistul.

Majoritatea parlamentară nu a susținut inițiativa PSRM și nu a inclus pe ordinea de zi a ședinței inițiativa privind confirmarea votării pentru declarația de inviolabilitate a suveranității, independenței și neutralității Moldovei.

În semn de protest, socialiștii au părăsit sesiunea plenară a parlamentului, din 29 Martie. Acest lucru s-a întîmplat, după ce majoritatea parlamentară, a respins mai multe inițiative ale PSRM. În special, facțiunea PSRM, a cerut audierea celor responsabili de expulzarea a trei diplomați ruși din Moldova, precum și confirmarea de a vota declarația cu privire la inviolabilitatea statalității moldovenești, de către Parlament.

„În situația în care, proiectele propuse de fracțiunea PSRM, care, în opinia noastră, sunt foarte importante, sunt respinse, cînd majoritatea parlamentară nu dorește să discute despre amenințările la adresa statalității R. Moldova, pentru a protesta față de politica vasală și a încearcărilor de lichidare a RM, Partidul Socialiștilor părăsește sala parlamentului”, a spus Vlad Bătrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă