PSRM

04 octombrie 2018

PSRM insistă asupra audierii privind ”furtul secolului”

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a părăsit ședința parlamentului din 4 octombrie, în semn de protest împotriva ignoranței procurorului general, a guvernatorul Băncii Naționale (BNM), a directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) și a procuraturii anticorupție privind audierea acestora în plenul parlamentului cu privire la ”furtul secolului”. Socialiștii au cerut să fie pedepsiți funcționarii de stat conform legislației naționale pentru nerespectarea deciziilor parlamentului.

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a subliniat, că astăzi, conform deja tradiției, majoritatea parlamentară a respins toate inițiativele propuse de către deputați privind audierea care este de interes național, inclusiv ce ține și de privatizarea scandaloasă a Air Moldova.

”Punctul culminant a fost ignorarea desfășurării audierilor planificate pentru ziua de astăzi a procurorului general, a guvernatorului BNM, a șefului Centrului Anticorupție și a procurorului anticorupție privind investigarea furtului miliardului din sistemul bancar și recuperarea acestuia”, a declarat Vlad Batrîncea, care a catalogat această situație drept un teatru regizat de cei menționați anterior și spicherul parlamentului.

Socialistul a menționat că parlamentul este organul reprezentativ suprem în țară, iar mandatul său de deputat, l-a primit de la cetățeni, iar oricare funcționar de stat trebuie să se supună deciziei parlamentului. De aceea, procurorul general și guvernatorul BNM sunt obligați să fie aici, deoarece aceasta este obligațiunea constituțională a lor – să prezinte raportul privind problema de talie națională. Pentru refuzul de a îndeplini cerințele parlamentului ei trebuie sancționați conform Constituției RM.

Socialiștii au făcut apel către alte fracțiuni și grupuri parlamentare, care au votat pentru aceste audieri, să părăsească plenul parlamentului.

Deputatul a menționat, că spicherul Adrian Candu a comunicat partenerilor săi din SUA că 90 % din bani au fost identificați, iar prim-ministrul Pavel Filip a declarat în ”cancelariile europene” că 600 mii din 900 mii de dolari au fost returnați. Socialistul a făcut apel către procurorul general, pentru a investiga aceste declarații și să informeze unde sunt acele 90% din banii furați?

De asemenea, el a subliniat faptul că prim – ministrul a acționat ”ca un șmecher, el nu spune că au fost recuperați 600 mii de lei și nu de dolari. Diferența e una foarte mare. Și banii nu au fost recuperați din activele furate, ci din activele băncilor vîndute. De aceea, în această situație, noi nu putem vorbi despre întoarcerea banilor furați. Mai mult ca atît, guvernarea a hotărît că banii trebuie întorși de către cetățeni și miliardul furat a fost stabilit drept datorie publică”, a remarcat Batrîncea.

”Poziția PSRM rămîne fermă – audierile planificate trebuie să aibă loc, decizia parlamentului trebuie respectată de către toți funcționarii de stat, care sunt obligați să prezinte informațiile către societate și parlament despre miliardul furat. Banii trebuie întorși de către cei care i-au furat, iar cetățenii trebuie să cunoască cine sunt aceste ”persoane cinstite” după părerea lui Candu și Filip”, a spus Vlad Batrîncea.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă