21 aprilie 2018
Ion Ceban: Păstrînd patrimoniul, Creăm viitorul
Candidatul la funcția de primar general al capitalei, Ion Ceban, a participat, astăzi, la Forumul etniilor din Republica Moldova, care a avut loc la Chișinău, la 21 Aprilie, sub egida Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.
În cadrul forumului, Ion Ceban, și-a expus opinia față de subiectul relațiilor interetnice, pe pagina sa de pe rețelele de socializare.
„Astăzi, în Chișinău, trăiesc aproape o treime din populația țării noastre.
De-a lungul istoriei sale, Chișinăul, a fost un oraș în care coexistă armonios reprezentanți ai mai multor națiuni: moldoveni și ruși, ucraineni, belarușii, armeni, evrei, azeri, găgăuzi, bulgari și germani, romi, greci, polonezi și alte naționalități – toate aceste etnii crează spectrul armonios al locuitorilor capitalei. Diversitatea interetnică a Chișinăului este reflectată și astăzi în denumirile străzilor noastre.
Formarea, dezvoltarea și amenajarea Chișinăului se datorează primarilor săi – moldoveanul Anghel Nour, grecul Pantelimon Sinadino, bulgarul Dmitrie Mincu, polonezul Adam Krijanovski, germanul Karl Schmidt. Arhitectul remarcabil al Chișinăului a fost italianul Alexandru Bernardazzi. O contribuție deosebită la arhitectura postbelică a Chișinău, a fost făcută de faimosul arhitect rus, Alexei Șciusev. Monumente fără de care este imposibil să ne imaginăm Chișinău, au fost create de, rusul Alexandr Opekușin, moldoveanul Alexandru Plemădeală, evreul Lazăr Dubinovschi și Serghei Șoihet. Acest fapt exprimă aportul etniilor în dezvoltarea Chișinăului.
În istoria interetnică a orașului nostru au fost și momente negre. Unul dintre aceste momente a fost și pogromul teribil al evreilor din 1903, ocupația fascistă și Holocaustul din anii 1941-1944, ciocnirile de la începutul anilor ’90, încercarea de lovitură de stat din 7 Aprilie 2009. Apropo, simbolul de stat, distrus în urma evenimentelor din Aprilie 2009 – președinția, a fost proiectată de un arhitect de origine armeană, iar, reconstrucția este realizată, astăzi, de către poporul turc.
Nu vom uita acest lucru și nu vom admite ca în viitor acestea să se mai întîmple. Din acest motiv mă opun în mod fundamental organizării marșurilor unioniștilor și a altor evenimente care provoacă conflicte etnice în capitala noastră.
Ar trebui să facem orașul nostru mai confortabil pentru reprezentanții tuturor naționalităților care locuiesc aici. Ca și în experiențele anterioare, trebuie să atragem, în mod activ, pe cei mai buni specialiști în Chișinău, atît din Vest, cît și din Est. Fără acest fapt nu vom realiza visul nostru, de a transforma Chișinăul în cel mai dinamic oraș din întreaga Europa de Sud-Est. În toate instituțiile din Chișinău, ar trebui să funcționeze, pe cît posibil, atît limba rusă, cît și limba engleză.
În calitate de candidat la funcția de primar general al Chișinăului, cred că este obligatoriu duplicarea a întregii documentații primăriei și a preturilor, în limba rusă care, potrivit legii, este limba de comunicare interetnică pe teritoriul Moldovei. Instituțiile primăriei ar trebui să ofere răspuns în limba rusă, dacă cere solicitantul.
Chișinăul este casa noastră comună. Fie ca, reprezentanții tuturor națiunilor și a grupurilor etnice să se simtă confortabil în el”.