PSRM

27 aprilie 2018

Ion Ceban a expus viziunea sa de dezvoltare a Chișinăului pe viitor

Candidatul Partidului Socialiștilor RM la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban a vorbit în cadrul conferinței de presă din 27 Aprilie, despre viziunea echipei sale privind viitorul capitalei și acțiunile care trebuiesc întreprinse.

Ion Ceban a remarcat că, multe din lucrurile rele care se întîmplă în oraşul nostru sunt din cauza că nu există un plan strategic de dezvoltare a Chișinăului. De aceea, echipa sa împreună cu grupul de experți, condus de doctorul în arhitectură, Valeriu Lupașco, a elaborat un plan de dezvoltare a municipiului pînă în anul 2040.

Candidatul a menționat că funcţia primordială a Chişinăului ţine de statutul său de capitală.  Chişinăului trebuie să-i revină în continuare rolul de centru al ştiinţei, educației, industriei, administrării şi culturii.

”Noi trebuie să conștientizăm necesitatea abordării Chişinăului în calitate de oraş-nucleu al sistemului de aglomerare, care tinde spre un milion de locuitori. Anume aceste criterii trebuie să fie luate în considerare la determinarea numărului de gări, teatre, şcoli, instituţii preşcolare, etc. Acesta ar trebui să devină noul postulat pentru elaborarea planului general al oraşului”, a emis candidatul.

Ion Ceban a declarat că un loc aparte se acordă uneia din problemele majore ale oraşului – cea a transportului: ”Noi venim cu un concept clar de dezvoltare eficientă a reţelei de drumuri şi străzi pentru asigurarea fluxului de transport din centrul oraşului şi crearea unui centru administrativ şi de afaceri, în baza unei şosele de centură”. Potrivit candidatului, planul prevede dezvoltarea transportului public alternativ, inclusiv, restabilirea traficului de tramvai.

Candidatul a specificat că, construcțiile de complexe rezidenţiale noi trebuie să aibă loc pe teritorii de rezervă, desemnate în planul general al oraşului, concomitent cu dezvoltarea infrastructurii inginereşti.

Întreprinderile industriale, complexele ştiinţifico-industriale, trebuie să fie localizate în Zona Economică Liberă a Chişinăului, precum şi în parcurile tehnice.

Echipa candidatului consideră un obiectiv de importanţă majoră reconstrucţia temeinică a tuturor parcurilor şi pădurilor-parc din Chişinău: ”Considerăm drept inadmisibilă construcția în parcuri a blocurilor rezidenţiale şi a edificiilor ce nu corespund normelor şi necesităţilor de dezvoltare a spaţiului public”.

Totodată, una din principalele zone ale oraşului trebuie să devină zona recreativ- sportivă, care presupune dezvoltarea acestei zone pe direcţia sudică, de-a lungul şoselei Ialoveni, între şoseaua Poltava şi şoseaua Hînceşti.

Ion Ceban a vorbit despre obiectele subterane ale sistemelor funcţionale, în același rînd, despre necesitatea de a reconstrui capital  trecerile subterane, și a programului sanitar.

Candidatul a încurajat doritorii de a face cunoștință cu Planul său de dezvoltare a capitalei, să acceseze pagina sa de blog, http://ionceban.md/.

”Sunt ferm convins că, doar împreună cu toţi chișinăuienii, vom putea face oraşul destoinic, luminos şi minunat, transformîndu-l dintr-o localitate de periferie într-un oraş care merită pe deplin statutul de capitală”, a conchis Ion Ceban.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă