PSRM

27 martie 2018

Ion Ceban a prezentat acțiunile fracțiunii PSRM în domeniul asistenței sociale ale locuitorilor capitalei

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul municipal Chișinău, candidatul PSRM pentru funcția de primar general al capitalei, Ion Ceban, a prezentat, în cadrul conferinței de presă, susținută la 27 Martie, primele rapoarte tematice ale fracțiunii PSRM, cu privire la activitatea desfășurată în diverse sfere: „Acțiunile fracțiunii PSRM în CMC în vederea soluționării problemelor sociale ale locuitorilor capitalei.

Ion Ceban, a menţionat că, nu le-a fost deloc uşor să activeze, mai ales, să promoveze iniţiative de ordin social, a trebuit să  depășească rezistența liberalilor și a fostului primar general, Dorin Chirtoacă. Dar, chiar şi în aceste condiţii, au reuşit să facă multe lucruri frumoase.

Ion Ceban, a reamintit că în ultimii 10 ani, tarifele la diferite servicii au crescut de la 3-6 ori. În același timp, veniturile populației s-au depreciat semnificativ. Și în primul rînd, cel mai mult au fost în acest sens afectate categoriile de persoane cu veniturile mici, cărora statul nu le acordă prea multă atenție.

În anul 2017, la inițiativa PSRM, a fost adoptată decizia de a scuti pensionarii, persoanele cu dizabilități, familiile social-vulnerabile de plata surplusului de apă indicată în facturi (diferența dintre indicii contorului de apă comun și a contorului din apartament este achitată din contul bugetului municipal, și nu al cetățenilor). Ca rezultat, peste 38757 de familii au fost scutite de această diferență a datelor contorului de apă.

Ion Ceban, a  reamintit că în urma insistenţelor socialiştilor, în 2016 a fost schimbat Regulamentul privind plata compensațiilor de 40% pentru achitarea facturilor pentru căldură în perioada rece a anului, fiind majorat plafonul persoanelor care pot beneficia de această asistență de la  2000 de lei venit pentru o persoană pînă la 3000 lei. De aceste compensaţii au beneficiat 38 757  de familii.  Pentru prima dată, a fost adoptată decizia, ca tinerele familii, care stau la gazdă, să poată beneficia de aceste înlesniri.

La propunerea PSRM, a fost adoptată decizia de a achita compensații pentru călătoriile cu transportul urban și suburban pentru persoanele în etate, persoanele cu un grad mediu de dizabilitate (inclusiv grupa 3) în limitele municipiului Chișinău (70 lei sau bilete de călătorie). Este vorba despre aproximativ 5.500 de persoane.

În același timp, trebuie să menționăm, că a fost mărit numărul pensionarilor care pot ridica ajutorul pentru călătoriile în transportul public cu peste 25.000 persoane (care din ele cu venituri de pînă la 2000 lei).

La inițiativa PSRM, a fost adoptată decizia de a aloca fonduri pentru achitarea compensațiilor pentru diferența de tarife la transportarea gunoiului. Astăzi de acest suport, beneficiază aproximativ 40.000 de familii.

”Noi, socialiştii, ne simţim îndeosebi mîndri, de faptul că am reuşit să identificăm soluţia optimă pentru o mare problemă cu care se confruntau zeci de mii de persoane din Chişinău. La concret, din ianuarie, curent, mai bine de 28 de mii de beneficiari, care primeau asistenţă din partea Fondului de asistenţă pentru populaţie, au fost lipsiţi de această posibilitate. Aceasta s-a întîmplat drept urmare a Hotărârii Guvernului 152, prin care Fondul şi-a încetat activitatea din 1 ianuarie 2018. Lovitura a fost puternică, deoarece oamenii primeau fiecare de la 500 de lei în sus. La intervenţia noastră, a devenit posibil ca oamenii să-şi primească în continuare suportul din partea primăriei municipiului Chișinău”, a spus Ion Ceban.

În acest context a fost elaborat proiectul de decizie și regulamentul cu privire la stabilirea modalității, dar și achitarea ajutorului material. Din 27 februarie curent acest lucru este posibil.

”Grație acestor și altor intervenții, începînd cu ziua de mîine, la oficiile poștale pentru  70.000 de pensionari, care au venitul pînă la 1450 lei pensia, pot ridica suma de 100 de lei ca suport înaintea sărbătorilor de Paști. Aceste sume au fost prevăzute în bugetul municipal de către consilieri”, a menționt Ion Ceban.

O preocupare importantă a fracţiunii socialiştilor în această perioadă, a ţinut de grija faţă de nou-născuţi, de familii, în general. Astfel, socialiştii au propus şi au obţinut aprobarea deciziei cu privire la alocarea unei indemnizaţii unice pentru naşterea celui de-al treilea copil şi a următorilor copii – în cuantum de 2000 de lei, începînd cu anul 2017. În anul 2017, de această indemnizaţie au beneficiat 735 de familii, iar pentru anul 2018 numărul preconizat de beneficiari este de 1000 de familii.

La propunerea socialiştilor, a fost aprobată Decizia privind suplinirea salariilor cu 50 la sută pentru angajaţii grădiniţelor de copii (dădace, bucătari, asistenţi de dădace, asistentele medicale, personalul auxiliar din grădinițele de copii etc.). De aceste suplimente au beneficiat 2 700 persoane.

Socialiştii au acordat o atenție deosebită spre soluţionarea problemelor persoanelor cu nevoi speciale și au insistat pe alocarea de fonduri bugetare pentru achiziţionarea şi distribuirea tuturor celor care aveau nevoie de astfel de echipamente speciale, tonometre cu semnalizare acustică. Tot la iniţiativa socialiştilor au fost achiziţionate şi distribuite 600 de aparate auditive. Gratis au beneficiat și de servicii de proteze dentare peste 1000 de persoane.

Ion Ceban, a menționat că, în întreaga lume unul din cele mai răspîndite instrumente de ajutor nevoiaşilor sunt cantinele sociale. Datorită eforturilor socialiștilor, 5394 de persoane au beneficiat de serviciile cantinelor sociale, acestora fiindu-le oferite circa 152 de mii de prînzuri calde.

Socialiștii au insistat ca la începutul anului, în policlinici să fie instalate 5 ascensoare pentru nevoi speciale. Astfel, 10 ascensoare exterioare vor fi achiziţionate în acest an.

La inițiativa socialiştilor, a fost  elaborat și aprobat proiectul de decizie și regulamentul pentru alocarea de fonduri pentru persoanele care îngrijesc la domiciliu, persoane cu diferite dizabilități şi persoane grav bolnave. Aceste fonduri au fost direcţionate către 600 asistenți personali.

De asemenea, a fost anularea taxei anuale „pentru întreţinerea mormintelor” în mărime de 120 de lei, beneficiari direcţi sunt 40 000 persoane.

Pentru soluționarea problemelor de ordin social, socialiștii, au înaintat un șir de inițiative concrete.

În final, Ion Ceban, a declarat că, indiferent de culoarea politică a conducerii Primăriei Chișinău, socialiștii vor continua să lupte pentru interesele capitalei și a locuitorilor ei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă