PSRM

29 martie 2018

Ion Ceban: Chișinăul poate fi gestionat mai eficient

Liderul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul municipal Chișinău, candidatul la funcția de primar general, Ion Ceban, a declarat în cadrul conferinței de presă din 29 martie, despre activitățile și poziția fracțiunii într-un domeniu de o importanţă vitală pentru Chişinău – buna gestionare a economiei şi a patrimoniului public.

”Este un domeniu care, la moment, după o guvernare de zece ani a liberalilor, poate fi caracterizat scurt, clar şi cuprinzător prin cuvintele: haos, incompetenţă, abuzuri”, a remarcat Ion Ceban. Potrivit lui, sub gestionarea proastă şi ghidată de interese înguste a echipei lui Dorin Chirtoacă, prejudiciul adus oraşului prin înstrăinări ilegale de terenuri şi patrimoniu, în ultimii ani, a constituit cifra de 6 mlrd. lei.

”Este o cifră asupra căreia noi, socialiştii, am atras atenţia de nenumărate ori, încercînd să determinăm stoparea abuzurilor în acest domeniu. Mai mult ca atît, pentru a pune capăt hoţiilor de proporţii care se făceau în acest domeniu în capitală, noi am insistat ca vînzările de pămînt să aibă loc doar în cadrul licitaţiilor şi tenderelor privind patrimoniul din proprietatea publică. Noi am fost acei care am cerut instituirea unui registru accesibil al patrimoniului pasibil de deetatizare şi privatizare.”, a constatat Ion Ceban.

Socialistul a reamintit despre dezastrul din domeniul edificiilor cu valoare arhitecturală şi istorică aflate în gestiunea municipalităţii. În anii în care liberalii au condus Primăria, cea mai mare parte a monumentelor de arhitectură şi istorice pur şi simplu au dispărut, în locul lor au apărut sedii sau case de locuit moderne. Iar, cele ce au rămas, sunt într-o stare deplorabilă, şi aceasta pentru că municipalitatea nu consideră necesar să investească în reabilitarea lor.

 

Liderul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul municipal Chișinău, a menționat că, liberalii spuneau că bugetul nu aavea bani suficienţi, de aceea se impuneau diverse înstrăinări. Și totul pentru a ascunde hoțiile acestora. Pentru a justifica nedorinţa de a investi în buna gestionare a patrimoniului public, liberalii făceau trimitere la întîrzierile legate de adoptarea bugetului capitalei.

Dar, toate  aceste întîrzieri criminale, aveau un singur scop – de a-i pune lui Dorin Chirtoacă la dispoziţie întreg bugetul şi de a-i permite să-l gestioneze după bunul său plac. Ca exemplu, consilierul, a menționat cum banii pentru reparaţia şcolilor şi grădiniţelor de copii erau redirecţionați pentru necesitățile Direcţiei Transport, după care dispăreau fără urmă.

”De ce liberalii nu au fost încă traşi la răspundere pentru aceste grave încălcări pe care noi le-am semnalat permanent? Simplu – pentru că erau la guvernare, aveau instrumentariul necesar la dispoziţie pentru a muşamaliza aceste abuzuri”, a evidențiat Ion Ceban.

Socialiștii insistă ca bugetul, taxele şi impozitele locale să fie adoptate în termen. ”Căci, dacă vrem să avem un buget echilibrat în capitală, care să fie axat pe priorităţi şi să fie cu adevărat finanţate necesităţile reale, dar nu firmele apropiate de cei ce conduc Primăria, trebuie să fie respectată legislaţia, să se stabilească reguli de joc clare şi să fie aduse din timp la cunoştinţa opiniei publice”, a evocat consilierul.

Însă, chiar şi în aceste condiţii, socialiștii, au reuşit să rezolve unele probleme importante. Spre exemplu, au obţinut finanţare de la bugetul municipal pentru amenajarea curţilor (montarea sistemului de iluminat, amenajarea parcărilor). Astfel, vor fi amenajate 70-100 de curţi.

”De asemenea, am obţinut finanţare de 11 mil. lei pentru terenuri sportive, dar şi 6 mil. lei pentru terenurile de joacă pentru copii. Apropo, ţin să vă amintesc cu această ocazie, că la iniţiativa PSRM, dar şi a mea personală, în capitală continuă cea mai amplă acţiune din ultimii ani de amenajare a terenurilor de joacă pentru copii. În total, la momentul actual, sunt înregistrate 258 de adrese pe care vor fi montate terenuri sau efectuate lucrări de amenajare a curților. Se preconizează instalarea a 100 de terenuri mari de joacă pentru copii şi 100 de terenuri sportive. În prezent, circa 50 de terenuri de joacă pentru copii deja au fost instalate, celelalte se află la etapa de montare. Avînd în vedere amploarea programului, după cum am informat anterior, termenul de desfăşurare ar putea fi de 4-6 luni”, a susținut Ion Ceban.

La fel, el,  a mai vorbit despre eforturile depuse de socialiști, în rezultatul cărora au reuşit să îmbunătățească finanțarea suburbiilor Chișinăului. În special, este vorba de 100 mil.lei  prevăzuți în bugetul din acest an, astfel, încă mai sunt rezerve pentru majorarea acestei sume. Ion Ceban, consideră că primarii suburbiilor, trebuie să participe la discuția acelor părți ale bugetului care vizează direct localitățile acestora.

Spre final, liderul fracțiunii Partidului Socialiștilor, a remarcat că, capitala poate fi gestionată mai eficient. Și echipa socialiștilor este gata să demonstreze acest lucru în viitorul apropiat.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă