PSRM

01 noiembrie 2018

Igor Dodon a prezentat totalurile întrevederii cu Vladimir Putin

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a prezentat totalurile întrevederii sale cu Președintele Rudiei Vladimir Putin, care a avut loc în cadrul vizitei oficiale din Federația Rusă pe 31 octombrie.

Pe rețelele de socializare Igor Dodon a scris că, în cadrul dialogului cu Președintele Fedrației Ruse ”s-a ajuns la mai multe înțelegeri pe următoarele dimensiuni:

1. Am convenit să fie întreprinse acțiuni concrete comune pentru creșterea exportului de bunuri moldovenești pe piața rusă, inclusiv excluderea, de la 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale la exportul către Rusia a următoarelor produse moldovenești: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole.

2. Am convenit preventiv să fie implementate în continuare măsurile de amnistiere pentru moldovenii care lucrează în Federația Rusă și care au încălcat, din diverse motive, articolul 26 al legislației ruse. Deja zeci de mii de cetățeni ai țării noastre, care au căzut sub incidența articolului respectiv, au beneficiat de amnistie. De asemenea, am ajuns la înțelegerea de a întreprinde noi pași privind amnistia cetățenilor Republicii Moldova în baza articolului 27 din legislația migraționistă a Federației Ruse. Această înțelegere preventiv va fi aplicată începînd cu 1 ianuarie 2019.

3. Am discutat în detaliu posibilitatea atragerii de investiții rusești în implementarea proiectelor de infrastructură în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

4. În cadrul dialogului privind problemele din domeniul cooperării umanitare, am convenit de comun acord să declarăm anul 2019 – Anul Republicii Moldova în Federația Rusă, iar 2020 – Anul Federației Ruse în Republica Moldova, precum și să elaborăm un plan de activități comune. M-am adresat către Președintele Federației Ruse cu rugămintea de a analiza posibilitatea creșterii semnificative a numărului de burse pentru cetățenii moldoveni care doresc să studieze la universitățile din Federația Rusă, începînd cu următorul an de învățămînt”.

Președintele Republicii Moldova exprimat recunoștință domnului Vladimir Putin pentru asistența tehnică acordată direct administrațiilor locale din Republica Moldova, menită să îmbunătățească activitățile administrative și gospodărești ale acestora. A dat asigurări Președintelui Federației Ruse că majoritatea absolută a cetățenilor moldoveni susțin politica de păstrare a relațiilor seculare de prietenie cu Rusia și de consolidare a parteneriatului strategic moldo-rus.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă