PSRM

29 august 2018

Igor Dodon: Acțiunile de protest se vor intensifica

Luptele stradale ale forțelor pro-europene pot distabiliza situația din Moldova, în pragul alegerilor parlamentare. Aceste ”noutăți” au fost declarate de către președintele țării Igor Dodon. 

Șeful statului a explicat cine sunt beneficiarii acestor mitinguri din Chișinău și a exprimat speranța că jurnaliștii ruși vor putea lucra liber în Moldova în timpul alegerilor parlamentare din februarie. De asemena, el a vorbit despre planurile de a se întîlni la Moscova cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin, în a doua jumătate a lunii octombrie și despre desfășurarea negocierilor care vor avea loc la începutul lunii septembrie cu liderul de la Tiraspol Vadim  Krasnoselski, scrie iz.ru

-Ultimile zile din capitala Moldovei nu au fost liniștite. Din ce motiv au loc acțiunile de protest pe străzile din Chișinău, după părerea dvs. și cine stă în spatele organizării acestora?

-Cred că este evident că, odată cu apropierea alegerilor parlamentare, toate partidele și cele de stînga, și cele de dreapta vor organiza acțiuni de protest. Ceea ce se întîmplă astăzi, la etapa actuală este o luptă a opoziției pro-europene împotriva partidului pro-european de la conducere. Cu alte cuvinte, partidele de dreapta se luptă între ele pentru electorat și încearcă să demonstreze cine este mai atrăgător pentru acest grup de alegători. Partidele de stînga, așa ca partidul socialiștilor a decis să nu se implice. Și este o decizie corectă. Cei de dreapta trebuie să se lupte între ei. Cu atît mai mult că liderii protestelor de astăzi, sunt foștii parteneri, care recent au fost la conducere cu partidul de guvernare. Mai aproape de alegeri, acțiunile de protest se vor intensifica. Guvernarea a încercat să opună resitență acțiunilor de protest a unor partide mai mici. Ceea ce urmărim în ultimile zile, este lupta forțelor pro-europene.

-Aceste mitinguri aduc careva amenințări, chiar și ascunse, pentru Republica Moldova?

-Ceea ce s-a întîmplat acum cîteva zile –  sunt acțiunile unei tendințe periculoase. Dintr-o parte erau forțele de opoziție pro-europene, iar pe de altă parte au ieșit partidele mici pentru a îi provoca. Acesta este pericolul: deoarece asemenea acțiuni amenință cu destabilize, acest lucru poate fi favorabil atît pentru opoziția de dreapta, cît și pentru guvernare. Ei încearcă să distabilizeze situația înaintea alegerilor parlamentare. Este evident că și pro-europenii, și opoziția pro-europeană vor pierde viitoarele alegeri parlamentare. Iată că ei încearcă să întreprindă ceva. Societate este foarte nemulțumită, oamenii sunt gata să voteze pentru unica alternativă – Partidul Socialiștilor. Cineva desigur că profită de aceste proteste. Întrebarea este – cine? Aceste proteste sunt benefice atît opoziției pro-europene, cît și partidului de la putere.

– În pofida situației complicate din Moldova , încă planificați să megeți într-o vizită oficială în Rusia, în această toamnă?

– Vizita oficială la Moscova se planifică pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Agenda încă se elaborează. Înse cele mai importante subiecte rămîn a fi problemele migranților, economia și Transnistria.

-După preluarea mandatului, au avut loc negocieri cu liderul Transnistriei Vadim Krasnoselski. Pînă la acel moment, președintele Moldovei nu a avut întrevederi cu liderul de la Tiraspol de foarte mult timp. Se vehiculează că asemenea întîlniri vor avea loc din nou. Cînd să așteptăm o nouă întîlnire a celor două maluri ale rîului Nistru?

-Cred că în zilele apropriate vom anunța data. Se discută ultimile momente. Cel mai probabil ne vom întîlni în prima decadă a lunii septembrie.

-Este deja stabilită agenda de discuții cu Vadim Krasnoselski?

-În cadrul întrevederii vor fi discutate subiecte cu caracter economic. Este vorba despre necesitățile cetățenilor de pe malul strîng și cel drept a rîului Nistru. De asemenea, vom vorbi despre problemele agenților economici. Este acel pachet pe care l-am discutat în cadrul întîlnirii noastre de la începutul lunii ianuarie 2017. Acesta cuprinde 8 puncte – la cinci- șase dintre acestea deja sunt progrese reale și au fost găsite soluții. Vom discuta despre cum să mergem înainte.

-Inițial, se planifica desfășurarea alegerilor la sfîrșitul lunii noiembrie. Dar, au fost amînate pentru 24 februarie…

-La drept vorbind, nu putem spune că gata alegerilor a fost amînată. Alegerile se vor desfășura în termenii legali. Alegerile trebuie să aibă loc în descursul a trei luni după expirarea mandatului al actualului parlament. Mandatul deputaților expiră la 30 noiembrie. Potrivit legii, alegerile se pot desfățura pînă pe data de 2 martie.

-Jurnaliștii din Federația Rusă s-au confruntat cu anumite probleme în Moldova – mulți nu au fost lăsați pe teritoriul țării. Reprezentanții mass- mediei rusești vor putea lucra liber pe teritoriul Moldovei în timpul alegerilor?

-Eu sper că guvernarea are acum mai puține dorințe și posibilități de întreprinde asemenea măsuri. În primul rînd, pentru că ei au înrăutățit relația cu Occidentul, în special cu Uniunea Europeană. Eu cred că ei trebuie să fie mai echilibrați în abordarea problemelor geopolitice. Primele rezultare și putem spune că și primul test – forumul economic moldo-rus (care va vea loc în perioada 20-22 septembrie).  Acum vom discuta detaliile acestui forum cu conducerea «Деловой России» (asociație obștească, care a unit peste 3000 de antreprenori), care în aceste zile se află la Chișinău.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă