PSRM

06 iunie 2018

Cetățenii Republicii Moldova au cerut ANRE-ului să servească poporului și să micșoreze tarifele pentru combustibil

e de locuitori ai Republicii Moldova indignați de creșterea constantă și nejustificată a prețurilor carburanților, au organizat astăzi un protest în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care stabilește conform regulamentului aceste tarife ruinabile.

La evenimentul care s-a desfășurat fără steagurile partidelor, cu sloganuri ”Jos tariferele liberale!”, ”Opriți genocidul!”, ”Opriți majorarea prețurilor!”, ”Nu vă  bateți joc de oameni!”, ”Rușine!”, cei prezenți au cerut tragerea la răspundere a ANRE.

Potrivit deputatului prezent la protest, Vlad Batrîncea, conducerea ANRE, care primește salarii impunătoare din buzunarele cetățenilor R. Moldova, uită de căne trebuie să asculte.

”Aceste majorări a tarifelor pentru combustibil, au fost fost luate de către ANRE conform metodologiei de calculare a tarifelor, de aceea, săptămîna trecută, în parlament, noi am cerut anularea acestei metodologii și TPA_5397protejarea intereselor cetățenilor Moldovei și nu a cîtorva oameni de afaceri. Această scumpire va duce inevitabil la creșterea prețurilor pentru absolut tot în Moldova”, a declarat Batrîncea.

Unul dintre participanți a remarcat că, 75 % dintre cetățenii Moldovei se află la limita sărăciei extreme și această majorare va înrăutăți și mai mult situația din țară.

”Nu se poate de comportat așa cu propriul popor, nu se poate de îngenuncheat poporul! El poate să se ridice  și atunci se va întîmpla ce-i mai grav! Cei care lucrează în ANRE, treziți-vă, chiar nu aveți rude care sunt la limita sărăciei? Micșorați tarifele ca oamenii să poată respira ușurați”, a spus el.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a declarat că, a avut loc o crimă împotriva tuturor cetățenilor Moldovei. El a menționat că, în martie, ANRE a decis să reducă prețurile la gaz, dar a „uitat” de reducerea tarifului pentru gigacalorie, care trebuia să fie o continuare logică.

Potrivit consilierului municipal al Partidului Socialiștilor, Gaik Vartanean, suspendarea deciziei de majorare a tarifului la combustibil după apelul telefonic al lui Pavel Filip către ANRE confirmă faptul că această instituție nu este independentă, ci se supune Partidului Democrat de la guvernare.

TPA_5454”Ați hotărît să majorați tarifele fără dezbateri publice. Puteți să vă prezentați metodologia de calcul al prețurilor în timpul unei conferințe de presă și să explicați cu cuvinte simple, să fie clar pentru toată lumea, dar nu, nu faceți acest lucru.

În decursul a cîcți va ani, valoare dolarului scade, iar prețul pentru combustibil crește. Da, prețul pentru petrol, în lume, crește, dar cînd scade prețul, ANRE, nu știu de ce, nu micșorează prețul pentru combustibil. Noi, cetățenii Moldovei, vrem ca ANRE să lucreze conform legii și nu a intereselor”, a remarcat el.

TPA_5502Conform celor spuse de consilierul municipal al PSRM, Alexandr Odințov, prețul pentru petrol din ultimii ani s-a micșorat triplu, cu toate acestea, acest lucru nu a afectat, în același mod,  prețul pentru combustibilul din  Moldova.
”Regulamentul ANRE este un instrument  pentru asigurarea securității profitului pentru baronii petrolieri. Jos acest regulament!”, a menționat consilierul.
Participanții la protest au cerut de la ANRE micșorarea tarifelor pentru combustibil, să susțină o conferință de presă pentru a explica deciziile instituției, anularea regulamentului și încetarea de a servi intereselor mediului de afaceri și să servească poporului, așa cum ar trebui conform legii.

Reamintim că, săptămîna trecută, fracțiunea PSRM a acerut, în plenul parlamentului anularea deciziei privind majorarea nejustificată a tarifelor și revizuirea regulamentului care permite ANRE fixarea costurilor pentru combustibil. După aceasta, decizia de majorare a prețurilor a fost suspendată de către ANRE.

FOTO

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă