PSRM

14 iunie 2018

Fracțiunea PSRM a propus micșorarea accizelor pentru benzină și motorină

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a propus, la ședința plenară a parlamentului din 14 iunie, proiectul de amendamente la Codul Fiscal, care prevede micșorarea accizelor pentru produsele petroliere.

Elaborarea proiectului de lege ține de situația critică care s-a iscat pe piața produselor petroliere din Republica Moldova în ultima lună, drept consecință a deciziei Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora tarifele pentru benzină și motorină, iar apoi de a suspenda și anula aceste majorări a prețurilor.

Reamintim că, în ziua de 29 mai, ANRE a lua o decizie de a majora prețurile pentru benzină și motorină: benzina Premium-95 s-a scumpit cu 64 de bani – pînă la 19,79 lei pentru un litru, iar un litru de motorină costă 17,75 de lei. Însă, după cerința fracțiunii parlamentare PSRM din data de 31 mai și implicarea ulterioară a prim – ministrului (https://socialistii.md/russkij-frakcija-psrm-potrebovala-otmenit-reshenie-narje-ob-uvelichenii-tarifov-na-nefteprodukty/?lang=ru) această decizie a fost suspendată.

În ziua de 12 iunie, ANRE a hotărît din nou să mărească prețurile pentru un litru de benzină cu 34 de bani – pînă la 19,49 lei. Iar motorina, cu 32 de bani pentru un litru – pînă la 17,41 lei. Însă și această decizie a fost anulată de către instanța de judecată în seara zilei de 12 iunie.

Aceste evenimente ce țin de deciziile ANRE de majorarea a prețurilor pentru benzină și motorină, suspendarea și anularea ulterioară au fost catalogate drept de ne crezut, de către deputatul Vladimir Golovatiuc. El a subliniat că, suspendarea și anularea deciziei ANRE nu va schimba situația. De aceea sunt necesare intervenții la nivel legislativ.

”Din cîte îmi amintesc, este pentru prima dată cînd Ministerul economiei atacă în judecată regulatorul independent – ANRE, iar decizia instanței de judecată nu este de a suspenda, ci de a anula hotărîrea ANRE. Desigur că nu este rău. Însă, cu două săptămîni în urmă am atras atenția că problema nu este atît în preș cît în regulament”, a spus Vladimir Golovatiuc.

Deputatul a menționat că, accizele în structura prețurilor pentru benzină și motorină a crescut din anul 2008-2009 de trei ori. De aceea, fracțiunea a propus micșorarea accizelor – astfel, drept rezultat, prețul acestor produse petroliere să scădă.

De asemenea, Vladimir Golovatiuc a reamrcat că, proiectul poate fi completat, modificat.

Însă, majoritatea parlamentară nu a susținut această inițiativă legislativă, lăsînd situația de pe piața petrolieră neschimbată.

Reamintim că, în ziua de 7 iunie, fracțiunea PSRM a cerut audierea prim-ministrului Pavel Filip, în cadrul ședinței plenare a parlamentului, în legătură cu implicarea guvernării în activitatea ANRE. (https://socialistii.md/socialistii-cer-audierea-in-parlament-a-prim-ministrului/?lang=ru)

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă