PSRM

26 iulie 2018

Fracțiunea PSRM a părăsit plenul parlamentului

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a părăsit astăzi, 26 iulie, plenul parlamentului, drept semn de protest împotriva ignoranței majorității parlamentare față de problemele importante și includerea promptă pe ordinea de zi a unor proiecte dubioase.

După cum a menționat președintele fracțiunii parlamentare a PSRM Zinaida Greceanîi, chiar și astăzi la penultima ședință din această sesiune a legislativului, majoritatea parlamentară nu a susținut includerea pe ordinea de zi a măcar unei inițiative care să reprezinte interesele cetățenilor.

” În schimb, pe ultima sută de metri, majoritatea parlamentară include proiecte de legi foarte importante, care, probabil, ar trebui adoptate, dar nu într-o astfel de grabă. Pentru ce se face acest lucru? Pentru ca nimeni să nu înțeleagă pentru ce a votat”, a spus președintele fracțiunii.

Zinaida Greceanîi a menționat că fracțiunea PSRM a hotărît să părăsească ședința parlamentului și va merge în raioanele țării astăzi și mîine, pentru a explica cetățenilor ce se întîmplă în legislativ.

Ieșind din sală, în cadrul briefing-ului de presă, socialiștii au explicat de ce au fost nevoiți să ia o asemenea decizie.

”Furtul  secolului”

Practic, la ședința de astăzi a parlamentului, cum și la cele anterioare, socialiștii au încercat să includă pe ordinea de zi audierea cu privire la furtul miliardului de dolari din cele trei bănci ale țării. Majoritatea parlamentară, ca întotdeauna a fost împotrivă. Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a reamintit că anume socialiștii au fost primii care au vorbit despre acest subiect și au protestat în fața structurilor de stat, în timp ce liberal-democrații și liberalii care erau parte a alinței de atunci, spuneau că toate acestea sunt minciuni.

”Cetățenii au plătit pentru aceste miliarde furate cel puțin de două ori, atunci cînd s-a furat acest miliard și atunci cînd au trecut banii furați în datoria publică. Oamenii au fost furați și prin tarife, și prin Kroll 1 și Kroll 2. Aceste rapoarte sunt secrete, indiferent că este de interes public major, indiferent că oamenii au dreptul să cunoască cine sunt acei eroi. Dar ați văzut că această inițiativă a fost astăzi respinsă din nou”, a spus el.

Nistru

De asemenea, socialiștii au cerut audierea privind intenția Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale pe rîul Nistru. Vlad Batrîncea a remarcat că acest proiect este un pericol pentru securitatea națională a țării. Însă majoritatea parlamentară nu este interesată de acest subiect.

” Știm că guvernul a creat o comisie care ulterior a fost dizolvată și a creată în a doua componență. Știm foarte bine că activitatea acestei comisii paralizată și nu este dusă la bun sfîrșit.De aceea, că exită ”dragoste geopolitică” între Plahotniuc, Filip și Poroșenco, de aceea că sunt interese. Am cerut audierea privind acest subiect, deoarece vrem să cunoaștem care este poziția guvernării la acest subiect, de ce nu întreprind nimic pentru a soluționa această problemă”, a explicat deputatul.

Noul Cod al audiovizualului

Au cerut socialiștii și excludere de pe ordinea de zi, de astăzi a proiectului privind Noul Cod al Audiovizualului. Potrivit lui Vlad Batrîncea, Consiliul Europei și OSCE s-au venit cu concluzii negative la adresa acestui document, însă majoritatea parlamentară nu a luat în considerație  părerea experților internaționali.

” Se măresc de 5-10 ori sancțiunile financiare. Este o bîtă politică, ideologică și financiară împotriva mass media. Este acest lucru demcaratic? Bine înțeles că nu.”, a menționat el.

 Două scenarii

Spre final, Vlad Batrîncea a vorbit despre faptul că socialiștii merg să dicute cu cetățenii pentru a le explica ce se întîmplă în parlament și de ce la alegerile ce urmează să aibă loc, cetățenii nu trebuie să voteze pentru acei care au fost la guvernare în ultimii 9 ani.

”Vom merge la cetățeni pentru a le explica ce se întîmplă în parlament și de ce nu trebuie să voteze pentru cei care au fost la guvernare timp de nouă ani, pentru acest teatru de păpuși – azi la putere, mîine în opoziție –  așa ca Ghimpu, Sandu, Filat, Plahotniuc, Lupu și alții. În toți acești 9 ani ei a promulgat legi, au împărțit funcții, instituții de stat, iar astăzi fac spectacol – unii în parlament, iar alții – în fața parlamentului și duc oamenii în eroare”, a spus Batrîncea.

De asemenea, el a remarcat că socialiștii vor explica cetățenilor că după alegerile parlamentare sunt două scenarii: sau socialiștii cîștigă cu 50% din voturi, ceea ce este foarte probabil potrivit sondajelor de opinie publică sau va fi creată o nouă alinață de către ambasada SUA –  ”o nuntă” între Plahotniuc, Sandu și Năstase, ”în numele integrării europene”.

”Vom explica cetățenilor că nu se poate să voteze pentru cei care sunt la guvernare, dar nici pentru cei care  stau în fața parlamentului, dar în realitate de asemenea sunt la conducere”, a menționat el.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă