PSRM

29 mai 2018

Ceban a vorbit chișinăuienilor cum intenționează să rezolve definitv problema stației de epurare, a gunoiului și a gospodăriei locativ – comunală

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, a vorbit, în cadrul dezbaterilor publice desfășurate în parcul Ștefan cel Mare cu locuitorii capitalei despre soluțiile problemelor a stației de epurare, a ”gunoiștii” și problemele gospodăriei locativ – comunale.
 Una dintre cele mai acute probleme pentru locuitorii capitalei, în special pentru nasurile acestora, problema constă în mirosurile insuportabile care sunt provocate de stația de epurare, indiferent de declarațiile zgomotoase din partea fostului primar general, Dorin Chirtoacă.

Candidatul socialist Ion Ceban a delcarat că această problemă poate fi soluționată pînă în primăvara anului 2020 și a afirmat că intenționează să o facă. În primul rînd, el a explicat că geotuburile utilizate în prezent sunt doar o soluție temporară, deoarece sunt potrivite doar pentru orașele mici.

”48 de metri cubi de deșeuri deshidratate pînă la o stare în care nu mai au miros (această deshidratare trebuie făcută pînă la 35%), anume ele și provoacă acest miros. Dacă nu evacuăm și nu prelucrăm aceste deșeuri, ele vor putea ”mirosi plăcut” încă cel puțin 5 ani. Noi deja am prevăzut 26 milioane euro pentru modernizarea stației de epurare și lucrările pot începe deja în septembrie 2019. Se planifică evacuarea geotuburilor existente, ”acest lucru poate fi făcut în iarna lui 2019-2020”, a spus Ceban.

Conchizînd, candidatul socialist a remarcat că problema stației de epurare poate fi rezolvată definitiv pînă în primăvara anului 2020, dacă se vor depune eforturi maxime și va exista voință politică.

Vorbind despre soluționarea problemei depozitării gunoiului din Chișinău, Ceban a menționat că în ziua de astăzi, unicul poligon capabil pentru acest lucru este poligonul de la Țînțăreni, dar pentru a avea  posibilitatea și în continuare de a exploata acest teren, este nevoie de reabilitare și achiziționare a echipamentului necesar.
De asemenea, Ceban intenționează să ducă tratative cu primăria Țînțăreni  pentru prelungirea contractului de evacuare a deșeurilor. Socialistul a remarcat că, pe termen lung este necesar de a se găsi oportunități de atragere a investițiilor.

Ce ține de gospodăria locativ-comunală, Ion Ceban a menționat că din 23 de GLC din capitală, 21 se află în pragul falimentului, în total datoriile acestora ating suma de 600 milioane de lei. Aceste datorii pot crește și mai mult, iar plata acestor datorii se intenționa să se facă din contul chișinăuienilor, iar fracșiunea PSRM a reușit să evite acest lucru.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă