PSRM

14 septembrie 2020

Conducerea țării a salutat aprobarea legii privind rectificarea bugetului de către Parlament

Președintele Partidului Socialiștilor, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a participat la ședința săptămînală cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și prim-ministrul, Ion Chicu.

Participanții la ședință au discutat mai multe subiecte cu privire la activitatea Parlamentului și legile aprobate săptămîna trecută.

Aceștia au salutat aprobarea legii privind rectificarea bugetului pentru anul 2020, dar și alte legi care intră în pachetul de condiționalități pentru noul program cu FMI.

Astfel, rectificarea bugetului prevede diminuarea deficitului bugetar de la 8,5% la 8% sau de la 17,5 miliarde la 16 miliarde. Este important de menționat că la diminuarea cheltuielilor bugetare nu s-au redus cheltuielile sociale, cheltuielile ce țin de buna funcționare a statului, ci au fost reduse cheltuielile ce nu vor fi executate pînă la finele anului, o bună parte fiind cele investiționale, finanțate din surse externe.

De asemenea, interlocutorii au apreciat faptul că Parlamentul a votat în lectură finală majorarea ajutorului unic pentru beneficiarii de pensii de la 700 la 900 de lei, dar și acele măsuri suplimentare de susținere a producătorilor agricoli care au avut de suferit din cauza secetei.

Totodată, în pofida secetei, conducerea țării a fost informată că, anul acesta securitatea alimentară a țării este asigurată. Potrivit ultimelor date, grîu s-a recoltat în jur de 620 – 630 mii de tone, consumul local fiind de 350 mii de tone, porumb – 800 mii de tone, cu un consum anual de circa 700 mii de tone și floarea soarelui – în jur de 400 mii de tone.

Participanții au salutat ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru țara noastră de 100 de milioane de euro, oferit în două tranșe egale. Prima tranșă de 50 de milioane de euro urmează să fie oferită pînă la sfîrșitul lunii septembrie.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă