PSRM

24 septembrie 2017

REZOLUŢIA. Acțiunii naţionale de protest a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

Din cauza  incompetenței și acțiunilor de sabotaj ale Guvernului, situația politică și social-economică din Moldova continuă să se agraveze. Continuă să crească sărăcia în rîndurile populației. Se închid școli, licee, instituții medicale. Cresc prețurile la produsele alimentare, sporesc tarifele la serviciile comunale. Exodul populației din țară capătă proporții îngrijorătoare.

În pofida acestei realități alarmante, în Moldova continuă procesul de uzurpare a puterii de stat. Ignorînd prevederile  Constituției Republicii Moldova, o formațiune politică– Partidul Democrat – și-a însușit controlul asupra puterii în stat. Cu toate că  în cadrul ultimelor alegeri parlamentare, această formațiune a obținut puțin mai mult de 15 % din voturile alegătorilor, PD și-a subordonat toate instituțiile puterii legislative, executive și judecătorești din țară.

Executînd comanda curatorilor din Occident, regimul aflat la guvernare și „opoziția pro-europeană” clientelară  îl  atacă în mod brutal pe Președintele țării Igor Dodon, ales prin votul direct al întregului popor. Forțele antipopulare și-au pus  ca scop să-i  retragă Președintelui împuternicirile, astfel lipsindu-l de dreptul de a-și exercita obligațiunile prevăzute în Constituția țării în calitate de garant al suveranității, independenței naționale, unității și integrității teritoriale a țării, precum și a prevederilor ce țin de domeniul politicii externe și al apărării.

Acționînd prin intermediul judecătorilor Curții Constituționale, care sînt supuși controlului  politic, guvernarea a interzis referendumul consultativ, la care poporul urma să-și exprime  opinia pe marginea unor probleme de importanță majoră pentru societatea noastră, precum sînt: legea prin care cetățenii țării trebuie să întoarcă miliardul de euro furat din sistemul financiar-bancar al Moldovei; lărgirea  împuternicirilor Președintelui; reducerea numărului de deputați în Parlamentul țării și predarea în școli a  obiectului ”Istoria Moldovei”.

În lupta sa disperată de a cîștiga susținerea Occidentului, regimul a decis să recurgă la procedeul său îndrăgit – abordarea subiectelor de ordin geopolitic, chemarea la ură interetnică, escaladarea tensiunilor în regiunea transnistreană.

În timp ce Președintele țării depune eforturi susținute pentru îmbunătățirea relațiilor cu partenerul nostru strategic Federația Rusă, în timp ce Președintele încearcă să obțină revenirea întreprinderilor autohtone cu producția lor pe piața rusă; în timp ce Președintele luptă pentru îmbunătățirea condițiilor de trai pentru sute de mii de migranți, muncitori moldoveni în Rusia, și familiile acestora, regimul de la guvernare desfășoară intenționat acțiuni orchestrate, ostile față de Rusia: nu permite accesul în țară a viceprim-ministrului Federației Ruse, Dmitri Rogozin, deportează din Moldova artiști și jurnaliști ruși, face demersuri antirusești în cadrul Adunării Generale ONU, încearcă să interzică difuzarea știrilor și a emisiunilor televizate informațional-analitice din Rusia.

Ignorînd cu brutalitate principiul constituțional de neutralitate a Republicii Moldova și încălcînd decretele Comandantului suprem al țării, Guvernul controlat de PDM face tot posibilul ca  să trimită trupe armate pentru a participa la exercițiile militare NATO. La funcția de ministru al Apărării, una dintre cele mai importante funcții din țară, Partidul Democrat promovează cu insistență o persoană absolut incompetentă – un parvenit politic.

În timp ce Președintele depune eforturi pentru reintegrarea țării și reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, Guvernul provoacă escaladarea tensiunii între cele două maluri ale Nistrului. Tentativele de denunțare a Acordului din 1992 și cererile insistente ale Partidului Democrat de a lichida formatul pacificator, riscă să degenereze în escaladarea de noi tensiuni pe Nistru.

În pofida prevederilor Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei aprobat în anul 1994, Partidul Democrat exclude din proiectele de lege dispoziții de importanță vitală pentru Autonomia Găgăuză și locuitorii ei, astfel provocînd valuri de nemulțumire în regiunile țării.

Deosebit de cinice și de răuvoitoare sînt încercările Partidului Democrat de a aplica, prin intermediul Parlamentului, amendamente la Constituție care, contrar voinței a peste 55 % din cetățenii Moldovei – susținători ai aderării la Uniunea Economică Eurasiatică – prevăd excluderea unei alternative pentru cursul de integrare europeană a țării. Acest fapt va conduce la apariția unor procese destabilizatoare în  interiorul țării, va conduce la manifestări de confruntare civilă. Cursul de politică externă al țării poate fi determinat doar în cadrul unui referendum.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova pune la curent Guvernul și majoritatea parlamentară, ambele controlate de Partidul Democrat, că în  articolului 2 al Constituției Republicii Moldova se stipulează: „Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct și prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituție. Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.

Pornind de la faptul că Președintele Republicii Moldova Igor Dodon, este ales în această funcție prin votul direct al poporului, rezultă că el este unicul conducător legitim al țării care exprimă direct voința poporului, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova lansează inițiativa de a schimba forma de guvernămît și de a trecere la forma prezidențială de guvernămînt. Președintele ales de popor, poartă răspundere personală în fața cetățenilor, de aceea trebuie să i se atribuie împuternicirea de a numi Guvernul. Fiecare ministru din cadrul cabinetului de miniștri trebuie să poarte răspundere personală în fața Președintelui și a poporului țării.

Ținînd cont de faptul că regimul aflat la guvernare a refuzat poporului Moldovei să-și exprime opinia în cadrul unui referendum consultativ, unica modalitate în care cetățenii pot să-și exprime deschis voința, sînt alegerile parlamentare anticipate.

Referendumul național propus de Președintele țării Igor Dodon, se va desfășura indiferent de  condițiile ostile în care sîntem obligați să activăm.

Începînd cu ziua de astăzi, 24 septembrie 2017, Partidul Socialiștilor anunță startul Campaniei Naționale de colectare a semnăturilor în susținerea trecerii la forma de guvernare prezidențială și atribuirea șefului statului a funcției de șef al puterii executive în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să colectăm cel puțin 70% din semnăturile cetățenilor țării cu drept de vot. În cadrul acestei campanii, reprezentanții Partidului Socialiștilor vor mergem din casă în casă, de la un apartament la altul,  oferind astfel fiecărui locuitor al țării posibilitatea de a-și expune opinia despre cel care ar trebui să guverneze țara – poporul sau o gașcă de uzurpatori ai puterii în stat.

Ei interzic referendumul, noi însă îl vom desfășura în fiecare casă.

În cazul în care se vor face tentative de destituire din funcție a Președintelui țării sau se va încerca de a soluționa prin forță a conflictului transnistrean, și Președintele Igor Dodon va chema poporul să se întrunească la o Mare Adunare Națională, noi îi vom răspunde la apel și vom veni în centrul Chișinăului pentru a salva țara, odată și pentru totdeauna, de un regim antipopular și antistatal.

Spunem un ”Nu!” hotărît uzurpării puterii în stat!

Toată puterea – poporului!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă