PSRM

23 iunie 2023

Radu Mudreac dezamăgit de activitatea ministerului Mediului în domeniul exploatării zăcămintelor RM

Astăzi în plenul Parlamentului, în cadrul audierii raportului Guvernului Republicii Moldova privind implementarea recomandărilor expuse în raportul Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului, Radu Mudreac, deputat BCS și-a exprimat profunda dezamăgire de modul în care ministerul Mediului gestionează exploatarea zăcămintelor RM.

”Timp de un an și 8 luni de zile, de când a fost creată Comisia de anchetă a Parlamentului RM privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului, ministerul a avut timp să-și aducă în ordine toate actele care reglementează această activitate. Mai mult, Comisia a întocmit un raport care poate servi drept o Strategie în acest domeniu. Dar ce avem la ziua de zi?

La cariera din Micăuți, suma prejudiciului cauzat statului este de 687 mln. lei – dublu față de prejudiciul de 390 mln. lei pe care statul la avut în urma concesionării aeroportului.
Nu este clar cum statul recuperează aceste bunuri. De ce până azi ministerul nu s-a înregistrat în instanța de judecată ca creditor, provizoriu până va fi actul definitiv, pentru a recupera aceste pierderi. În același timp, bunurile și activele acestei întreprinderi se comercializează. De ce nu-i pus sechestru?”

Deputatul socialist a exprimat indignarea și față de situația din satul Văleni, Cahul, unde până în prezent se extrage petrolul ilegal, ba mai mult, nici nu există un contor, nu există un post fiscal și nimeni nu știe cât se extrage.
”Întrebarea este una, când vom începe să apărăm interesele statului? Sunt absolut dezamăgit de activitatea ministerului în domeniul dat”, a concluzionat Radu Mudreac.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă