PSRM

16 mai 2022

Radu Mudreac: Actualul guvernator al BNM a început o activitate de distrugere a sistemului securității alimentare a țării încă de când era în Ministerul Finanțelor

Actualul guvernator al BNM, Octavian Armașu, a început o activitate de distrugere a sistemului securității alimentare a Republicii Moldova încă de când era în Ministerul Finanțelor. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM, Radu Mudreac, vicepreședintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, la protestul organizat în fața sediului BNM.

Deputatul susține că Armașu, și în funcția pe care a avut-o în Guvern, și în cea de guvernator al BNM, împiedică deliberat favorizarea agricultorilor. În opinia lui Mudreac, Moldova se confruntă cu cea mai mare inflație din regiune nu din cauza incompetenței, ci din cauza acțiunilor intenționate ale BNM. Deputatul afirmă că în aceste condiții, Armașu trebuie să-și dea demisia din funcția pe care o deține.

”Acest cetățean, pe nume Armașu, a început o activitate de distrugere a sistemului securității alimentare a Republicii Moldova încă de când era în Ministerul Finanțelor. Sistematic, o făcea și o face până în prezent.

Avem un credit polonez în domeniul agricultorii, favorabil pentru agricultori, el cu mâinile lui a distrus acest credit. El nu a dat acceptul agricultorilor la surse ieftine de finanțare, pentru că nu era în interesele băncilor comerciale al căror interese el le apără și astăzi.

În 2020, an de secetă severă, băncile comerciale nu au amânat nici cu o zi dobânzile pentru agricultori. Ne-am adresat la BNM să aplice pârghiile, nu a aplicat, a lăsat agricultorii să se descurce singuri.

Avem 2022, vedeți ce se întâmplă cu prețurile la produsele alimentare? Ce face dumnealui? Ridică creditele pentru agricultori, care sunt astăzi nevoiți să cheltuie de zeci și zeci de ori mai multe surse financiare, pentru că au crescut prețurile la motorină, pesticide, piesele de schimb.

Agricultorii sunt nevoiți să ia credite cu procente majorate. Aceste cheltuieli majorate se vor regăsi în costul produselor pe care cetățenii le vor procura. Am vorbit despre majorarea prețului la ulei, la pâine, nu este exclus că mâine va crește din nou prețul.

Nici într-o țară din regiune nu este o așa inflație. Asta nu este o incapacitate de gestionare, ci este intenționat făcut acest lucru. Pentru aceasta este demisia acestui guvernator și să vină un guvernator al poporului”, a declarat deputatul.

La acțiunea de protest au participat deputații BCS, consilierii municipal PSRM din Chișinău, simpatizanți ai blocului. Manifestanții au scandat ”Stop creșterii inflației”, ”Stabilizarea prețurilor”, ”Demisia”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă