PSRM

28 septembrie 2020

Vladimir Putin i-a urat succes lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a urat succes colegului din RM, Igor Dodon în alegerile prezidențiale, care vor avea loc pe 1 noiembrie, transmite agenția TASS.

“Sper foarte mult că și după alegerile prezidențiale, care vor avea loc peste aproximativ o lună și eu, apropo, vreau să vă urez succes, noi vom reuși să continuăm lucrul început de Dvs. privind refacerea relațiilor interstatale și dezvoltarea lor”, a declarat Putin în cadrul videoconferinței cu Igor Dodon.

Președintele Federației Ruse a menționat că relațiile moldo-ruse au avut o perioadă dificilă, dar recent, datorită eforturilor lui Dodon, îmbunătățirea acestora a fost observată în conformitate cu Acordul de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Moldova, care va împlini 20 de ani în decembrie.

Conform sondajelor de opinie publică din Moldova, favorit al viitoarelor alegeri de la 1 noiembrie este Dodon. Potrivit sociologilor, numai liderul partidului pro-european de opoziție – Partidul Acțiune și Solidaritate, fostul premier Maia Sandu, care intenționează să se răzbune pentru înfrîngerea din turul doi din 2016, poate concura cu el.

Rusia va furniza întreprinderilor agricole moldovenești ajutor umanitar sub formă de combustibil în valoare de 500 de milioane de ruble.

Acest lucru a fost anunțat luni de președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei videoconferințe cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Putin a menționat că anul acesta Republica Moldova se confruntă cu probleme economice și cu consecințele coronavirusului, iar agricultura țării este obligată, de asemenea, să lupte împotriva consecințelor secetei.

„La solicitarea dvs., am pregătit fondurile necesare sub formă de ajutor umanitar în valoare totală de pînă la jumătate de miliard de ruble pentru motorină pentru întreprinderile agricole care au înregistrat pagube mari”, a declarat președintele rus.

Potrivit Președintelui Federației Ruse, prima tranșă pentru jumătate din această sumă a fost deja pregătită. „Așteptăm de la dvs., Igor Nicolaevici, o listă a întreprinderilor care au nevoie în primul rînd de acest sprijin”, s-a adresat Putin către Dodon.

Igor Dodon i-a solicitat lui Vladimir Putin să le permită studenților din Moldova, care învață în Rusia, să se prezinte la locul de studii.

Președintele țării Igor Dodon, a avut o discuție în format videoconferință cu Vladimir Putin, Președintele Federației Ruse. Părțile au abordat un spectru larg de subiecte legate de interacțiunea dintre țările noastre în cadrul parteneriatului strategic. Oficialii au constatat o dinamică în creștere continuă a relațiilor bilaterale, în pofida crizei pandemice.

“Am acordat o atenție sporită unor teme de actualitate. Astfel, la 1 octombrie, va avea loc Forumul Economic Moldo-Rus în format de teleconferință, iar la 2 octombrie, se va desfășura ședința Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse pentru cooperare comercial-economică în format videoconferință”, a anunțat Igor Dodon.

Totodată, președintele moldovean a solicitat conducerii Federației Ruse să permită studenților din Republica Moldova, care învață în Rusia, să se prezinte la locul de studii.

„În context, m-am adresat omologului rus să examineze posibilitatea de a relua traficul aerian și feroviar dintre țările noastre”, a mai adăugat șeful statului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă