PSRM

02 februarie 2022

PSRM se declară categoric împotriva scumpirii bruște a pâinii și a produselor alimentare de bază și cheamă guvernarea să intervină în această situație

ПСРМ

La 1 februarie, populația Moldovei a fost alarmată de vestea despre creșterea prețului la pâinea fabricată de „Franzeluța”, cel mai mare producător din țară. Creșterea prețurilor la pâine are loc pe fondul scumpirii vertiginoase a prețurilor la resursele energetice, medicamente, produsele alimentare de bază și ne amintește despre hiperinflația din anii 90. Astăzi, neavând bani pentru a cumpăra chiar și pâine la prețul stabilit, oamenii sunt condamnați la foame.

Partidul Socialiștilor a avertizat autoritățile încă în toamnă: statul trebuie să stea de veghe la securitatea alimentară în aceste condiții critice pentru majoritatea populației.

Noi am cerut organizarea audierilor parlamentare pe acest subiect, pentru a identifica o soluție acceptabilă, însă majoritatea de la guvernare a considerat că problema privind prețul pâinii în condițiile unei inflații în creștere nu este semnificativă, nu este importantă pentru luarea unor măsuri urgente.

Menționăm că în Moldova, pâinea este nu doar un factor social, un indicator al bunăstării, este cel mai important produs alimentar, parte a istoriei și tradițiilor noastre. În popor se spunea: dacă este pâine pe masă, vom putea supraviețui iernii.

Astăzi, prin acțiunile sale haotice și nechibzuite, autoritățile provoacă o inflație galopantă, suplimentar la creșterea prețurilor pe care o constatăm în toată lumea. Creșterea prețurilor la pâine denotă faptul că PAS de la guvernare condamnă o parte considerabilă a populației la foame.

Pentru a soluționa problema privind creșterea prețurilor la pâine, Partidul Socialiștilor îndeamnă guvernul să ia un set de măsuri, inclusiv să asigure în regim de urgență plata compensațiilor: la gazele naturale, energia electrică și termică întreprinderilor de panificație, dar și producătorilor agricoli – la motorină, semințe ș.a., pentru a stopa creșterea prețurilor la materia primă.

În timpul apropiat, deputații PSRM vor veni cu inițiative legislative care vor permite stoparea creșterii vertiginoase a prețurilor la produsele alimentare de bază.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă