PSRM

18 februarie 2019

PSRM: Guvernarea pregătește terenul pentru nerecunoașterea alegerilor

Despre desfășurarea campaniei electorale au vorbit în cadrul conferinței de presă din 18 februarie, conducerea Partidului Socialiștilor din RM.

Zinaida Greceanîi: Socialiștii au organizat întrevederi electoarale cu 400 de mii de persoane

Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi a menționat că, în ultima săptămînă înaintea alegerilor, care este și cea mai dificilă, toți concurenții sunt preocupați de modul în care să convingă cetățenii să voteze în favoarea lor. Cu toate acestea, majoritatea locuitorilor din republică sunt determinați deja, consideră președintele PSRM, care nu o singură dată a mers practic prin toate localitățile din circumscripția Briceni, pentru care candidează la funcția de deputat.

Zinaida Greceanîi a raportat că, de la începutul campaniei electorale, socialiștii au organizat peste 7,1 mii de întrevederi, în cadrul cărora, în total au discutat cu 400 mii de persoane, cărora le-a fost prezentată platforma PSRM și programul de dezvoltare economică pentru următorii 4 ani.

Președintele PSRM a menționat că, în cadrul întrevederilor oamenii abordează o varietate de probleme, în principal de natură internă și personală, dar au vorbit și despre problemele sistemului care se referă la administrația publică.

Monitorizarea activităților concurenților electorali a demonstrat că, reprezentanții de la guvernare și cei ai autorităților locale utilizează în mod activ resursele administrative, a declarat Zinaida Greceanîi, menționînd că, multe încălcări ale legislației electorale se înregistrează și în activitățile spoilerilor partidului de guvernămînt. Președintele PSRM a subliniat că, toate încălcările au fost înregistrate, iar informațiile despre acestea vor fi transmise CEC-ului.

Fadei Nagacevschi: Guvernarea pregătește terenul pentru nerecunoașterea alegerilor în ansamblu, cît și a mandatelor în unele circumscripții

Pe parcursul săptămînii trecute, socialiștii au monitorizat activitatea concurenților electorali, a raportat avocatul PSRM, Fadei Nagacevschi. Cu regret, acesta a remarcat că, oponenții PSRM nu respectă prevederile Codului Electoral. Fadei Nagacevschi a remarcat că sunt utilizate resursele administrative de către partidul de guvernămînt, se corup alegătorii fiindu-le oferite daruri, ceea ce este interzis prin lege și prevede inclusiv răspunderea penală.

În același timp, s-au amplificat atacurile nefondate și acuzațiile false ale adversarilor împotriva PSRM, care au putut fi observate și în campaniile electorale anterioare. De asemenea, avocatul a menționat despre spamul lui Kalinin, care se ocupă exclusiv de denigrarea PSRM, pentru care va trebui să răspundă în instanță.

Fadei Nagacevschi a remarcat despre hotărîrea extrem de ridicolă a CEC, care a stabilit o legătură cauzală între PSRM și Președintele Republicii Moldova, pe baza campaniei de informare a șefului statului privind amnistia migranților și redeschiderea exporturilor moldovenești în Federația Rusă.

“Considerăm că este o hotărîre obraznică și politică, deoarece Președintele RM a avut pe parcursul mandatului său circa 250 de întrevederi cu cetățenii. Acesta nu a participat în cadrul campaniei electorale, ci a desfășurat o activitate continuă de informare și de comunicare cu publicul. Ceea ce ține de amnistia migranților, această procedură a început încă în 2017, la începutul anului a fost anunțată o primă etapă a amnistiei migranților, unde au fost amnistiați circa 17,5 mii de cetățeni ai RM, care se aflau în condiții de ilegalitate pe teritoriul FR. A doua etapă a amnistiei vizează o pătură mult mai largă de cetățeni. Exportul este, de asemenea o chestiune destul de sensibilă și ea vizează în perioadă de 6 luni de zile, de aceea președintele RM nu că este în drept, ci este obligat să anunțe cetățenii țării despre faptul că ar putea beneficia de condițiile exportului propuse de către Federația Rusă”, a spus Nagacevschi.

Acesta și-a exprimat regretul cu privire la hotărîrea CEC care marchează imprevizibilitatea întregului proces electoral. Avocatul a amintit despre situația mandatului din cadrul alegerilor locale, unde în baza unei hotărîri au fost anulate alegerile. Potrivit acestuia, hotărîrea CEC cu privire la activitățile președintelui este ca o bombă la baza validării, în principiu, a alegerilor din RM.

Fadei Nagacevschi consideră că, guvernarea pregătește anumite tentative de anulare a anumitor mandate din anumite circumscripții, unde ar putea învinge Partidul Socialiștilor, precum că în hotărîrea CEC se menționează candidații PSRM din aceste circumscripții. Avocatul a venit cu un apel către oponenții electorală, să respecte legea și drepturile alegătorilor de a alege independent, fără panică și haos în țară.

Vlad Batrîncea: Cetățenii noștri sunt excluși din procesul electoral

Partidul Socialiștilor continuă monitorizarea activității oponenților săi politici și în primul rînd este vorba despre partidul de guvernămînt, Partidul Șor, care de fapt zilnic corup alegătorii din RM, iar organele de drept prefăcîndu-se că nu observă aceste lucruri, a anunțat despre aceasta secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Acesta a menționat că despre concluziile care le-a făcut PSRM, vor discuta în cadrul ultimei conferințe de presă care se va desfășura pe data de 22 februarie. Cu toate acestea, Vlad Batrîncea a remarcat despre hotărîrea CEC de a transfera secțiile de votare în Transnistria. Potrivit lui, aceasta nu este altceva decît o încercare de a reduce numărul cetățenilor care vor veni la secțiile de votare pe 24 februarie.

“Considerăm că este o dorință foarte clară  de a crea diverse bariere în exercitarea dreptului constituțional de vot exercitat de cetățenii RM ce locuiesc în Transnistria”, a spus Vlad Batrîncea.

De asemenea, a amintit despre hotărîrea guvernării de a deschide doar 11 secții de votare pe teritoriul FR, unde locuiesc peste 500 mii de moldoveni, acest lucru este considerat de către PSRM o încălcare flagrantă a legii.

„Concetățenii noștri sunt practic scoși în afara procesului constituțional electoral. Ceea ce s-a produs în SUA, acolo unde secțiile de votare au fost deschise în incinta bisericiilor, demonstrează influența evidentă a unui candidat politic. Dacă ar fi să sumăm toate acestea, plus utilizarea resurselor administrative, coruperea alegătorilor, deschiderea unei singure secții de votare în Canada pentru zeci de mii de cetățeni, apar mari semne de întrebare față de legitimitatea prezentului scrutin”, a declarat Vlad Batrîncea.

Ion Ceban: Pe 24 februarie toată lumea este liberă să facă propria alegere

Din teritorii, precum și din instituțiile de stat apar tot mai multe semnale prin care, în mod abuziv guvernarea încearcă să utilizeze la maxim presiunile asupra cetățenilor, precum și utilizarea resurselor administrative și alte lucruri care nu ar trebui să fie în cadrul unui scrutin democratic și corect, a declarat secretarul pentru ideologie a Partidului Socialiștilor, Ion Ceban.

“Mă refer aici la primarii care intimidează cetățenii, directorii instituțiilor de învățămînt și medicale, cei de la asistență socială și mulți alții. Din informațiile pe care le deținem, sunt presiuni făcute și asupra agenților economici, unii chiar sunt impuși să facă declarații în favoarea Partidului Democrat. Toate aceste lucruri ne îngrijorează foarte mult. Noi venim cu un apel către toată lumea, nu vă lăsați intimidați, nimeni nu poate să vă preseze în cabină, acolo unde veți merge nemijlocit să puneți ștampila”, a spus Ion Ceban.

Comentînd faptul, că cetățenii sunt intimidați că, dacă nu votează „corect”, vor fi concediați de la locul de muncă sau vor rămîne fără pensie, Ion Ceban a remarcat că acest lucru este imposibil și a subliniat că, pe 24 februarie, toată lumea este liberă să facă propria alegere. „Trebuie de pus capăt acestor presiuni și imixtiuni în procesul de alegeri din RM”, a adăugat socialistul. Acesta a venit cu un apel către democrați, ca să înceteze să terorizeze și să intimideze cetățenii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă