PSRM

09 decembrie 2020

PSRM vine cu un amendament la politica bugetar-fiscală în suportul agricultorilor

Deputații PSRM propun aplicarea cotei TVA de 12% în agricultură nu de la începutul anului viitor, ci din 1 iulie 2021. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de fracțiunea PSRM la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Proiectul guvernului, votat în prima lectură, prevede creșterea, din 1 ianuarie 2021, a cotei TVA în agricultură de la 8% la 12% și instituirea unei cote reduse a TVA de la 20 la 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți.

Deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a declarat în cadrul unui briefing de presă, că revizuirea regimului actual de aplicare a TVA aferent producției agricole primare are drept scop dezvoltarea și creșterea competitivității producătorilor autohtoni. Parlamentarul socialist a explicat că impunerea acestei măsuri din 1 ianuarie 2021 va crea unele probleme economice fermierilor, care nu au reușit încă să-și vândă toată producția recoltată în acest an și care și-au procurat îngrășăminte și fertilizanți, conform TVA în vigoare. Deputații PSRM sunt de părere că aplicarea cotei unice TVA de 12% din 1 iulie va echilibra povara fiscală pentru producătorii agricoli.

Este important că prin această măsură va fi acordat un ajutor indirect agricultorilor în valoare de 222 de milioane de lei, pe lângă subvențiile de peste un miliard de lei care vor fi alocate sectorului în 2021.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă