PSRM

04 aprilie 2022

PSRM cere stoparea represaliilor politice la adresa opoziției

Partidul Socialiștilor și-a exprimat astăzi protestul față de reținerea președintelui raionului Cahul, Marcel Cenușă. PSRM consideră reținerea acestuia drept o represiune politică din partea partidului de la guvernare și cere eliberarea lui Marcel Cenușă. De asemenea, socialiștii au solicitat procuraturii să investigheze toate cazurile de presiune politică neîntemeiată asupra opoziției.

Despre aceasta a vorbit secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea în cadrul unui briefing. El a menționat că într-o situație regională și social-economică tensionată, reprezentanții partidului de guvernământ au început să facă presiuni asupra reprezentanților opoziției din raioane – în loc să le ofere sprijinul necesar.

„Susținând introducerea stării de urgență, am avertizat autoritățile țării să nu folosească acest regim pentru a organiza represalii politice și a curăța câmpul politic al țării. Din păcate, autoritățile Republicii Moldova și organele de drept aflate sub controlul lor au mers exact pe această cale periculoasă”, a subliniat liderul PSRM.

Vlad Batrîncea a amintit că acum zece zile a susținut o conferință de presă, împreună cu doi președinți de raioane: Marcel Cenușă din raionul Cahul și Vasile Maxim din Ștefan-Vodă, care au relatat despre acțiunile întreprinse în raioane în vederea adăpostirii refugiaților.
Secretarul executiv al PSRM a subliniat că reprezentanții PSRM din raioane au fost cei mai activi pe prima linie de primire a refugiaților în țara noastră, iar toate centrele de plasare au fost organizate din fondurile autorităților locale, agenților economici și a cetățenilor neindiferenți.

Președinții de raioane au subliniat că au nevoie de suport financiar, material și tehnic din partea guvernului – la capitolul salarii, întreținerea școlilor, instituțiilor publice.

„Dar, în loc de susținere și recunoștință pentru munca depusă, din partea guvernului a venit următorul răspuns – astăzi președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă a fost reținut pentru 72 de ore de Centrul Național Anticorupție”, a spus Vlad Batrîncea.

Vlad Batrîncea a mai spus că Marcel Cenușă este o persoană care se bucură de încrederea totală a locuitorilor raionului Cahul, care i-au oferit voturile la alegerile democratice. Timp de doi ani, fiind la conducerea raionului, Marcel Cenușă a făcut tot posibilul pentru a dezvolta raionul și pentru a ajuta oamenii. Nu a avut niciodată conflicte cu legea, a apărat mereu ordinea.

Vlad Batrîncea a pus o întrebare retorică despre motivul pentru care Marcel Cenușă a fost reținut astăzi și de ce alți reprezentanți ai opoziției au fost supuși presiunii politice din partea autorităților?

“Pentru că aceștia sunt reprezentanți ai PSRM. Zilnic, deputații majorității, reprezentații guvernului din raioane încearcă să facă presiune asupra aleșilor locali pentru ca aceștia să se subordoneze controlului politic al partidului de la guvernare”, a declarat socialistul.

Liderul PSRM a atras atenția și asupra faptului că au apărut niște emisari care nu sunt persoane oficiale, dar își permit să vorbească cu aleșii locali din numele procuraturii, ceea ce este o încălcare a legii.

“Noi cerem anchetarea acestor cazuri în conformitate cu legea. Ne-am confruntat cu o situație care a mai fost deja în Republica Moldova, când reprezentanții guvernării democratice proeuropene folosesc metodele lui Plahotniuc – presiunea, șantajul, acuzațiile. Înțelegem că reprezentanții guvernării încearcă deja să elimine concurenții la alegerile locale – 2023”, a subliniat Vlad Batrîncea. Acesta a declarat că Partidul Socialiștilor cere eliberarea imediată a lui Marcel Cenușă.

“Suntem siguri că “dosarul” Cenușă, care conține bănuieli absurde, se va destrăma în cazul unei anchete obiective. Totodată, considerăm necesară anchetarea tuturor pretențiilor înaintate de către președintele raionului Cahul la adresa autorităților centrale ale țării.

Chemăm guvernarea să înceteze represaliile politice împotriva reprezentanților opoziției și să se ocupe de probleme cu adevărat importante – depășirea crizei economice și sociale în care a ajuns țara din vina actualului guvern al Republicii Moldova”, a declarat Vlad Batrîncea.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă