PSRM

30 ianuarie 2019

PSRM se opune reformei administrativ-teritoriale

Reprezentanții Partidului Socialiștilor, în cadrul conferinței de presă din 30 ianuarie, au argumentat poziția categorică privind intenția de implementare a  reformei administrativ-teritoriale în Republica Moldova.

Deputatul parlamentar al fracțiunii PSRM, Vasile Bolea a remarcat faptul că, reforma administrativă planificată prevede în primul rînd, diminuarea accesului populației la serviciile publice. În special, cetăţenii nu vor mai putea primi documentele de care au nevoie din centrele lor raionale, ci vor trebui să meargă în noile centre administrative, care vor fi cu zeci de kilometri mai departe decît acum.

În al doilea rînd, după această aşa-zisă “reformă” vor fi lichidate majoritatea primăriilor din localități. Lipsa organelor administrative locale va fi un motiv în plus, pentru ca oamenii să părăsească satul. Și multe localități pur și simplu vor dispărea.

Reforma planificată provoacă îngrijorare şi din punct de vedere al accesului la serviciile medicale. În rezultatul ei vor dispărea multe dintre centrele medicale din sate. Pentru un minim de asistenţă medicală oamenii vor trebui să parcurgă zeci de kilometri pînă în noile centre administrative. Dar nu toţi vor avea timp, forță și resurse financiare pentru un drum astfel de lung, aşa că oamenii pur şi simplu se vor resemna şi se vor lăsa în voia sorţii. Aceasta va fi echivalentul unei catastrofe umanitare.

Cu părere de rău, depopularea satelor, ca urmare a “optimizării” organelor administrative publice locale amplifică și lichidarea tristă a școlilor din sate.

Analizele preventive ale socialiștilor, arată că noua reformă administrativ-teritorială va fi o lovitură puternică şi în mediul de afaceri. Multe unităţi comerciale de la sate pur şi simplu se vor închide – fie ca urmare a unui nou val de depopulare a localităţilor rurale, fie ca urmare a faptului că procedura de obţinere a autorizaţiilor aferente activităţilor de afaceri va deveni şi mai grea.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea a remarcat că, atunci cînd au venit instrucțiuni din partea autorităților centrale privind optimizarea școlilor și lichidarea unor instituții medicale, niciuna dintre aceste directive nu au fost realizate. PSRM a găsit surse extrabugetare, astfel au fost păstrate fiecare școală, fiecare punct medical.

De asemenea, socialistul a subliniat că, în raionul Briceni, în acele localități în care primăriile sunt conduse de socialiști, au fost păstrate toate școlile. Iar datorită eforturilor Președintelui RM, Igor Dodon, datorită eforturilor partidului, au fost ajutate peste 250 de școli din țară, fie cu reparația capitală a blocurilor sanitare, fie cu schimbarea geamurilor, fie au fost dotate cu mobilier.

Datorită eforturilor echipei PSRM, au fost ajutate peste 450 de grădinițe din toată republica, fiecare grădiniță a fost reparată și dotată cu mobilier. Zeci de case de cultură au fost reparate și dotate, iar toate aceste lucruri au fost făcute de către socialiștii care se aflau în opoziție. Și chiar fiind în opoziție, PSRM a făcut fapte concrete și nu a venit cu critici neîntemeiate la fel ca oponenții săi, a subliniat Vlad Batrîncea.

“O nouă reformă administrativ-teritorială va fi lovitura de graţie, lovitura decisivă aplicată mediului rural, mediului urban periferic, dar şi Republicii Moldova, în general. De aceea, ne vom opune acestei reforme. De ce are nevoie Republica Moldova la moment, este implementarea unor strategii autentice care să permită readucerea la viaţă a satelor moldovenești, îmbunătăţirea indicatorilor demografici, apropierea serviciilor publice de cetăţeni, asigurarea unui acces mai larg la servicii de sănătate şi la studii de calitate. Anume în aceste direcţii vom acţiona noi, asigurînd cetăţenilor nivelul de trai pe care-l merită”, a concluzionat Vasile Bolea.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă