PSRM

02 iulie 2021

PSRM solicită PG să investigheze atenția sporită a consilierilor prezidențiali vizavi de licitația pentru achiziționarea pașapoartelor

Deputatul Nichita Țurcan a anunțat, astăzi, în cadrul  unui briefing că fracțiunea PSRM va sesiza Procuratura Generală pentru a investiga  existența unui posibil interes penal în cazul licitației pentru procurarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Decizia a fost luată după ce președintele Maia Sandu și PAS au început să manifeste un interes sporit vizavi de licitația anunțată de Agenția de Servicii Publice pentru achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Nichita Țurcan a amintit că, recent, directorul ASP Vladislav Zara a anunțat că a fost invitat la Președinție, unde consilierii prezidențiali, Veaceslav Negruța și Ana Revenco, au făcut presiuni ca să stopeze licitația pentru procurarea blanchetelor. Acesta a specificat că PAS și reprezentanții Președinției spun că această licitație trebuie să fie făcută după alegerile parlamentare.

”Solicităm organelor competente să ne ajute să înțelegem de ce ar trebui amânată licitația, de ce administrația prezidențială s-a trezit chiar acum, când în fiecare zi mii de cetățeni apelează la această instituție pentru perfectarea actelor. Dacă, așa cum a spus directorul agenției, eliberarea pașapoartelor va fi oprită în septembrie, va însemna că cetățenii nu vor putea merge nicăieri și nu vor putea intra în Moldova, va fi un colaps ”, a spus deputatul.

El a reamintit că licitațiile pentru achiziționarea blanchetelor se desfășoară o dată la 3-5 ani. În urma achizițiilor anterioare, au fost procurate 1,5 milioane de blanchete pentru pașapoarte și acum mai rămân doar 128 de mii în depozite.

Nichita Țurcan nu exclude că prin tergiversarea noului concurs persoanele interesate speră că anume ei vor fi cei care vor organiza licitația pentru care statul este gata să cheltuie aproape 500 de milioane de lei.

”Nu cunoaștem care sunt motivele presiunii, dar credem că Negruța ar putea avea interese în acest domeniu”, a spus deputatul.

Cu referire la afirmațiile directorului ASP Vladislav Zara, deputatul a menționat faptul că de-a lungul anilor achizițiile se făceau de către ASP. Excepție a fost  anul 2012 când Guvernul PLDM era condus de Vlad Filat, iar din componența Executivului făcea parte și Maia Sandu. Atunci, Cabinetul de Miniștri a împuternicit Ministerul Finanțelor să organizeze o licitație, deși acesta nu s-a ocupat niciodată de eliberarea actelor de identitate.

În rezultatul licitației organizate de Ministerul Finanțelor în 2012, a fost desemnată ca și câștigător compania ”Gemalto”, care a venit cu una din cele mai scumpe oferte – 5,9 euro pentru fiecare carnet de pașaport, pe când prețul minim a fost de 4,7 euro. Diferența totală de preț a constituit 1,8 de milioane de euro.

”Atunci Negruța spunea că nu are nimic de-a face cu asta, că toate acestea sunt presiuni politice și chiar a atacat presa în instanță. Dar Internetul nu uită nimic”, a spus Nichita Turcan și a prezentat materiale jurnalistice din 2018, când Pavel Filip era șeful Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, căruia îi era subordonată Întreprinderea de Stat ”Registru ”.

”Filip a confirmat că Ministerului Finanțelor, condus de Veaceslav Negruța, i s-a încredințat licitația pentru achiziționarea pașapoartelor. Repet, diferența a constitui 1,8 de milioane de euro. Nu este clar unde s-au dus acești bani”, a subliniat Turcan.

”Deci, poate, solicitările actuale de amânare a licitației pentru o perioadă ulterioară sunt legate de faptul că cineva din administrația prezidențială vrea să influențeze rezultatul licitației? În felul acesta, avem o bănuială rezonabilă că PAS și consilierii prezidențiali pregătesc o mare fraudă în cazul acestei licitații. Din acest considerent, ne vom adresa la Procuratura Generală pentru a cerceta posibilul interes criminal al celor vizați în cazul licitației cu blanchete pentru pașapoarte”, a conchis deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă