PSRM

10 decembrie 2020

Proiect PSRM: Vârsta de pensionare ar putea fi micșorată

Vârsta de pensionare în Republica Moldova ar putea fi micșorată. Deputații PSRM au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care se propune revenirea la ieșirea la pensie pentru femei la 57 de ani, iar pentru bărbați – la 62 de ani.

Potrivit inițiativei socialiștilor, mamele cu cinci și mai mulți copii urmează să se pensioneze la vârsta de 54 de ani. De asemenea, se propune și modificarea perioadei stagiului de cotizare luat în calcul la stabilirea pensiei.

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a declarat că această inițiativă este dictată de mai mulți factori: speranța de viață, situația demografică, moștenirea unui sistem medical și de asigurare socială precare și condițiile de muncă.

”Noi suntem obligați să restabilim dreptatea, să luăm toate măsurile de asigurare medicală și socială”, a declarat Odnostalco.

Socialistul a îndemnat toți deputații din Parlament să susțină acest proiect de lege.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Amintim, Igor Dodon a declarat că ultimul decret pe care vrea să îl semneze în calitate de președinte al țării este acela de micșorare a vârstei de pensionare. Șeful statului a menționat că semnarea acestui decret va fi una simbolică pentru el la încheierea mandatului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă