PSRM

23 octombrie 2017

PSRM propune lipsirea judecătorilor CC de dubla cetățenie și tragerea la răspundere penală

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o inițiativă legislativă, care va fi înregistrată în parlament joi, 26 octombrie.

Proiectul de amendamente la Legea cu privire la Curtea Constituțională, Codul  jurisdicției constituționale, Codul penal, prevede reglementarea procedurii de lipsire a judecătorilor Curții Constituționale de imunitate, interzicerea cetățeniei duble, precum și posibilitatea de atragere la răspundere, chiar răspundere penală.

”Fiind cel mai mare partid politic în RM, cu rating de încredere în rândul cetățenilor de peste 50 la sută, fiind cea mai mare fracțiune parlamentară, considerăm că pe 17 și 19 octombrie, Curtea Constituțională a încălcat grav Constituția și a contribuit la uzurparea puterii în stat de către Partidul Democrat”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, deputatul Vlad Batrîncea.

Deputatul a amintit că, conform Constituției RM, suveranitatea națională aparține poporului, care o exercită în mod direct prin organele sale reprezentative: ”Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.

Vlad Batrîncea a menționat că poporul a ales Președintele RM prin vot direct. Șeful statului a acumulat un număr record de alegători – 830 de mii. Nici un candidat, nici un partid politic din RM nu s-a bucurat de o asemenea susținere din partea populației. În același timp, majoritatea parlamentară, reprezentată de 60 de mandate, este condusă astăzi de un singur partid, pentru care au votat doar 15% dintre alegători. Acest partid controlează parlamentul, guvernul, justiția, procuratura generală, SIS-ul, și, după cum vedem – CC.

”Pe 17 și 19 octombrie, CC a declarat că Președintele RM, temporar nu-și poate exercita atribuțiile constituționale. În condițiile în care avem un președinte activ, sănătos, care se bucură de susținerea populației, CC ia decizia de al suspenda temporar din funcție. Este o premieră nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga lume civilizată”, a subliniat deputatul.

El a precizat că președintele a refuzat numirea unui personaj corupt și dubios, care nu poate fi numit ministru al Apărării: un băiat de 30 de ani, cu studii în contabilitate, care are o singură experiență – realizarea schemelor de delapidare a granturilor ce vin în țară. Acest personaj nu are nimic în comun cu armata și Ministerul Apărării.

”Cu părere de rău, CC nu mai reprezintă interesele Constituției, ci interesele unui singur partid politic. În această situație, Partidul Socialiștilor propune modificarea legislației pentru a: 1)interzice dubla cetățenie pentru judecătorii CC – nu este normal atunci când șase cetățeni cu cetățenia altui stat și care au jurat Constituției altei țări – să decidă asupra soartei RM. 2) simplifica procedura de demisie a unui judecător al CC pentru fapte de încălcare a Constituției, de depășire a atribuțiilor de serviciu și de uzurpare a puterii în stat. 3) prevede posibilitatea de atragere la răspundere penală a judecătorilor CC”, a menționat Vlad Batrîncea.

Deputatul Vasile Bolea a menționat că astăzi, legislația actuală le oferă judecătorilor Curții Constituționale o imunitate absolută. De o astfel de imunitate nu se bucură nici președintele, nici deputații în Parlament. De exemplu, în cazul în care un judecător al CC a încălcat regulile de circulație, polițistul trebuie să-i comunice președintelui Curții, iar colegii acestui judecător al CC – cinci cetățeni ai altui stat – trebuie să decidă dacă contravenientul va fi amendat pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră. Astăzi, judecătorii CC trebuie să se judece între ei.

”De aceea, venim cu o inițiativă prin care simplificăm atragerea la răspundere disciplinară, civilă, penală, administrativă a judecătorilor CC”, a subliniat Vasile Bolea.

El a comunicat că proiectul de lege al socialiștilor prevede crearea unei comisii disciplinare speciale care se va ocupa cu aceste lucruri, ”iar în cazul în care judecătorul CC va încălca legea, soarta lui să fie decisă de o comisie specială, dar nu de judecătorii care-i stau alături în fiecare zi”.

Deputatul a amintit că odată ce au intrat în funcție, judecătorii CC au jurat pe Constituția RM. Nu avem astăzi o pedeapsă pentru încălcarea jurământului. Inițiativa socialiștilor prevede ca judecătorul să răspundă inclusiv pentru încălcarea jurământului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă